Vesiriemuja omalla pihalla

Teksti Eeva Ek
Listasimme erilaisten hellepäivän vilvoituslähteiden hyviä ja huonoja puolia. Toteuta omasi! Pihan vesipirskeet pystyyn – vaikka vain puutarhaletkulla.
vesiriemuja_2 vesiriemuja_6 vesiriemuja_5

+ Mahtuu pieneen tilaan, helppo maisemoida ympäristöönsä sopivaksi, nopea virkistäytymiskokemus kesähelteellä, huokea hankkia ja käyttää.

– Kylpy- ja uintikokemuksen puuttuminen, käytön rajoittuminen lähinnä kesähelteille, vesiputken tyhjennys ja mahdollinen varastointi talven yli.

+ Mahtuu pieneen tilaan, suhteellisen helppo maisemoida ympäristöönsä sopivaksi uusien materiaali- ja värivaihtoehtojen myötä, rentouttava kuuman/lämpimän veden kylpykokemus, ympärivuotinen käytössä, huokea käyttää, huokea hankintahinta.

– Jonkinverran huolto- ja käyttövaivaa, esimerkiksi veden täyttö ja tyhjennys, puulämmitys ja säännöllinen pesu.

+ Uima-allasta kompaktimpi koko, suhteellisen helppo maisemoida ympäristöönsä sopivaksi, rentouttava kuuman/lämpimän veden sekä porehieronnan kylpykokemus, ympärivuotinen käyttö, suhteellisen helppohoitoinen; suodatinten vaihto ja allaskemikaalien lisäys.

– Paljua kalliimpi hankintahinta.

vesiriemuja_3 vesiriemuja_4 vesiriemuja_1

+ Mahdollistaa uimisen sekä vesileikit ja -pelit koko perheelle. Kausialtaiden huokea hankintahinta. Huolella toteutettuna pihan todellinen katseenvangitsija. Vastavirtatoiminnolla todellisia kunnonkohottajia.

– Vaatii tilaa ja säännöllistä huoltoa ja suojauksen talveksi. Ylläpitokustannuksia kertyy sähköstä (veden suodatus ja lämmitys ja altaan imurointi) ja allasveden puhtaana pitämisessä tarvittavista kemikaaleista. Allashankinnassa on kiinnitettävä huomiota myös turvallisuuteen esimerkiksi pienten lasten perhe voi joutua aitaamaan alueen. Kausialtaiden maisemointi ympäristöönsä sopivaksi voi olla vaikeaa.

+ Kaunis, upea uintikokemus kuin järvessä, luonnonmukainen, sillä se ei vaadi klooria tms. puhdistusaineiden käyttöä, lähes huoltovapaa.

– Vaatii enemmän tilaa kuin tavallinen uima-allas, kymmenien tuhansien hankintahinta, turvallisuuteen kiinnitettävä huomiota erityisesti pikkulapsiperheissä.

Kuvat: Shutterstock, Bioallas www.biotop-natural-pool.com ja valkoinen Jacuzzin poreallas www.dropallas.fi.

 

Lue myös