Sauna tekee kesästä kesän

Teksti Mira Halonen

Sauna järvenrannassa on monille rakas suomalainen näky, joka jo rauhoittaa. Etenkin saunominen voi olla meditatiivista ja luovaa yksinoloa. Aikaa summata päivän tapahtumat ja suunnitella tulevia projekteja. Monet näkevät myös, että yhdessä saunomalla vahvistetaan sukupolvien välistä yhteenkuuluvuutta. Se on myös identiteetin rakentamista. Tilaan mahtuu niin pojannassikat kuin papatkin, mutta myös vieraat. Saunalla osoitetaankin varsin usein vieraanvaraisuutta vaikka mökillä vieraileville sukulaisille. Kylpijää voi odottaa esimerkiksi uudet tekstiilit saunakamarissa. Perinteisesti lauteet on juuri muotoiltu yhteistä seurustelua ja tarinankerrontaa ajatellen.

Saunaekstra_6 Saunaekstra_3 Saunaekstra_4 Saunaekstra_2

Grotto on Kanadassa sijaitseva, maailman upeimmaksi saunaksi kehuttu design-sauna. Veistokselliset laudemuodot kehottavat ajattelemaan luovasti sisustusratkaisuja miettiessä. www.partisanprojects.com.

Mainio-lauteessa alempi laude jatkuu takaseinään asti. Materiaalina on vaalea käsittelemätön haapa. www.saunatalo.fi.

Uusin tekniikka kätkeytyy hyvin muotolauteiden alle. Valot ja kiukaanohjauskeskusket ovat jo arkea. www.tahtisaunat.fi.

ALFA Art -laudemallin suoraviivaista ja modernia suunnittelua. Laudepaketteja saa eri materiaaleista, tässä käytetty jättiläistuijaa. Yhä useampi valitsee myös erikoispaneelia kuten mangolia, saarnia, tulipuuta ja sormipaneelia. www.saunanlauteet.fi.

Lue lisää sauna-asiaa Terassista 4/2015.

 

 

Lue myös