Kolme kovaa valkoista jouluun

Teksti Mira Halonen

Hyasintti – komea sipuli, komea kukinta

Hyasintteja on tarjolla todella voimakkaasti tuoksuvista lajikkeista lajikkeisiin, jotka eivät periaatteessa haise miltään. Kysy kukkakauppiaaltasi!

Valkoisen hyasintin raikkaus sopii kauniisti yhteen mullan pinnalle asetellun vihreän sammaleen kera.

Koska hyasintti on suhteellisen pieni kasvi, saa näyttävämmän istutuksen kun istuttaa ryhmän. Hyasintin kanssa samaan astiaan voi myös istuttaa juhlavan, valkoisen ritarinkukan.

Istutusta kastellaan maltillisesti, liika kastelu vain venyttää varsi, kuivuus saa taas kukat kuihtumaan ennen aikojaan.

Kun sipulit pesee puhtaaksi mullasta ja asetetaan maljakoihin, saadaan täysin erilainen ilme. Muista, että vain juurien tulee yltää veteen, itse sipuli haluaa pysytellä kuivana.

 Jos näyttää, että hyasintti aikoo ryhtyä kukkimaan liian aikaisin, siirtämällä ne viileämpään paikkaan ainakin öiksi, voi viivästyttää kukintaa.

Jouluruusu – arvokas leinikki

Tämän leinikinsukuisen perennan saa säilymään sisätiloissa pisimpään valossa, mutta viileässä paikassa. Kasvi istutetaan läpäisevään ja runsasravinteiseen multaan.

Kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana. Liika märkyys mädättää juuret ja varsien tyvet, siksi vettä tulee antaa vain aluslautasen kautta pari kertaa viikossa. Ylimääräinen vesi kaadetaan pois.

Normaalissa huoneenlämmössä jouluruusun kukat kuihtuvat nopeasti, joten sen ikää voi pidentää viemällä sen ainakin välillä viileään. Jouluruusu kukkii parhaimmillaan kuusi viikkoa.

Jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä.

Amaryllis – kuukaudessa jaloksi

Valkoisen amarylliksen rinnalla tummanpunainen on suosittu väri jouluna. Pilkulliset ja raidalliset lajikkeet sekä erilaiset roosan sävyt kasvattavat tosin suosiotaan.

Suosituinta on hankkia esikasvatettu kukkasipuli, joka istutetaan marraskuussa multaan.

Ennen istuttamista sipulin juuria on hyvä liottaa vuorokauden ajan vedessä. Astiaksi kannattaa valita painava ruukku, joka pitää korkeaksi kasvavan amarylliksen pystyssä. Ruukun pohjalla tulee olla reikä ja salaojitus esim. lekasorasta. Sipulista 1/3 jätetään näkyviin. Kasvualusta kastellaan kokonaan.

Amaryllista kasvatetaan pimeässä – sipuli peitetään kankaalla tai viedään koko ruukku pimeään, mutta lämpimään paikkaan.

Kun varsi tulee näkyviin, nostetaan amaryllis valoisaan paikkaan ja jatketaan kastelua kohtuullisesti.

Valoon kääntyvää amaryllistä on hyvä kääntää välillä ja tukea suureksi kasvavaa kukintoa.

VINKKI! Valkoista kukkaloistoa kotiin tuovat myös kielo, joulutähti, tasetit, tulppaanit ja tulilatva.

 

Lue myös