Trullojen taikaa

Teksti Annastiina Palmroth-Holst ja Jan Holst Kuvat Jan Holst

Keskeltä oliivilehtoa nousee kolme kartionmallista kivirakennelmaa. Kartioiden alta paljastuu moderni villa, jonka takaa pilkottaa upea uima-allasalue. Kartiot ovat tuhatvuotisen rakennusperinteen tulosta – trulloja. Trullot ovat kalkkikivistä latomalla rakennettuja, pieniä taloja, joita löytyy vain pieneltä alueelta keskeltä Italian kaakkoisen maakunnan, Puglian, maaseutua.

Perinteitä kunnioittaen

Villa Saravasti on espanjalaisen pariskunnan itselleen rakennuttama huvila, jossa on kunnioitettu paikallista trullojen rakennusperinnettä, johon on yhdistetty myös espanjalaisen haciendan piirteitä. Vapaa-ajankäyttöön rakennetun villan suunnittelussa on huomioitu auringon kiertosuunta ja kiireettömän lomailun päivärytmi. Villaa kiertää matalalla kaiteella suojattu polku, joka erottaa valkoiseksi rapatun talon punamultaisesta oliivilehdosta. Kaiteeseen on taiten upotettu huomaamattomia valoja, jotka valaisevat kauniisti villaa auringon laskettua. Trullojen rakentamiseen käytettyjä liuskekiviä on hyödynnetty myös villaan johtavan ajotien pohjana. Tie on kauniisti päällystetty valkoisilla pikkukivillä, jotka pysyvät viileinä keskikesän helteilläkin. Villan etupihalle on jätetty muutama oliivipuu tarjoamaan varjoa isäntäväen autoille.

Auringolta suojaan pergolaan

Villalta noustaan kahden suuren ruukun reunustaman porrasaskelman kautta allasalueelle. Turkoosina kimaltavan altaan taakse on rakennettu pergola. Kuivatuilla bambun varsilla päällystetty pergola suojaa paahtavimmalta helteeltä ja sen läpi siivilöityvät auringon säteet luovat leikkisän varjokuvion alla olevaan sohvaryhmään. Ruostumattomasta teräksestä hitsattu pergolan runko kestää Puglian paahtavissa olosuhteissa vuosia. Viipyilyyn kutsuva altaan sohvaryhmä on valettu betonista ja rapattu valkoiseksi. Sohvaryhmän ja puurunkoisten aurinkotuolien patjat on tehty mittatyönä. Valkoisella nahalla päällystetyt patjat kestävät kulutusta ja ne tuntuvat miellyttävän pehmeiltä ja viileiltä auringon hellimällä iholla. Sohvaryhmien runkoon on upotettu pistokerasioita mm. musiikkilaitteita varten.

Ateriointia bambukatoksessa

Villalta altaalle avautuva patio on katettu bambukatoksella, joka mahdollistaa vilvoittavat lounastuokiot suojassa polttavalta auringolta. Katoksen tarjoama auringon suoja houkuttelee viipymään betonista valetun ruokapöydän ääressä. Pelkistetyn linjakas, valkoiseksi maalattu betonipöytä on helppo pitää puhtaana ja se pysyy vakaana säässä kuin säässä.

Auringonlasku villan katolla

Villan katolle suunniteltu oleskelualue täydentää villan monipuolista käyttöä. Trullojen molemmin puolin nousevien, perinteisten portaiden lisäksi katolle johtavat leveät, valaistut portaat, joita pitkin katolle kannetaan illaksi klaffipöytä ja tuolit. Auringonlaskun kullatessa trullot keltaisiksi on aika nousta katolle nauttimaan sun-downerit eli auringonlaskun maljat. Aperitiivin jälkeen katolle katetaan juhlaillallinen. Alkuruoka ajoitetaan auringon laskuun ja pääruoka nautitaan upean tähtitaivaan alla kynttilöiden valossa.

Lue myös