Täyteläiset syysherkut

Teksti ja kuvat Kaisa ja Jukka Sillanpää Etusivun patakuva Le Creuset

Juustokeitto

Höyryävä keitto kulkee kätevästi termoksessa vaikka viikonvaihteen mökkireissulle, ja kuuma kulho lämmittää ulkoilijan käsiä. Juustokeittoon voi käyttää erilaisia jääkaappiin jääneitä juustonpaloja, esimerkiksi emmentaljuustoa ja sinihomejuustoa.

kaisa_sillanpaa_juustokeitto

150–200 g juustoa
1 sipuli

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

8 dl vettä tai maitoa

2 rkl kanafondia

2 dl kermaa

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Lisäksi:

poron kylmäsavupaistia suikaleina

paistettuja porkkanasuikaleita

tuoreita yrttejä

Raasta tai murustele juustot. Kuullota sipuli voissa. Ripottele vehnäjauhot mukaan ja sekoittele hetki, että jauhot kypsyvät. Lisää neste vähitellen samalla sekoittaen, kuumenna kiehuvaksi. Lisää juusto ja sekoita kunnes juusto on kokonaan sulanut nesteeseen. Koristele keitto savuporosuikaleilla, vihannessuikaleilla ja silputuilla yrteillä.

Kokkaa ulkona syyssään salliessa!

Paistettu riisi

Balilaistyylinen paistettu riisi on helppo valmistaa. Variointimahdollisuuksia on lukuisia, tässä olen käyttänyt kypsää broileria ja katkarapuja.

kaisa_sillanpaa_paistetturiisi

öljyä paistamiseen

1 kananmuna

mustapippuria myllystä

suola maun mukaan

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl currytahnaa

noin 3 dl keitettyä jäähdytettyä riisiä

noin 200 g kypsää broileria

180 g katkarapuja

kevätsipulia silputtuna

Kastike:

1 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

1 rkl sambal oelek -kastiketta

1 rkl tomaattipyreetä

Vatkaa muna kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista munaseos pannulla kevyesti molemmin puolin. Nosta kypsynyt muna lautaselle jäähtymään. Kääri paistettu kananmuna rullalle ja leikkaa suikaleiksi, jätä odottamaan. Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynsi ja paloittele kypsä broileri. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää pannulle currytahna ja sekoittele hetki. Lisää pannulle riisi, broileri ja katkaravut, sekoittele kunnes kaikki ainekset ovat kunnolla kuumentuneet. Yhdistä kastikkeen ainekset, kaada pannulle ja sekoita hyvin. Koristele valmis ruoka munasuikaleilla ja kevätsipulilla.

Ohjeet ja kuvat ovat Kaisa Sillanpään keittokirjasta Tähdeistä tähdiksi!

kaisa_sillanpaa_1

kokokansi_5

 

Lue myös