Saunaan!

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta

”Sauna on lähes vakiovastaus, kun kysyy keneltä tahansa suomalaiselta tai ulkomaalaiselta, mitä Suomesta tulee mieleen. Sauna on iso osa suomalaista identiteettiä ja kulttuuria”, kertoo Finavian markkinointijohtaja Katja Siberg.

Suomensukuiset kansathan aloittivat saunomisen jo 10 000 vuotta sitten. Aikojen alussa sauna oli peseytymispaikka ja kiukaalla vain lämmitystehtävä. Tänään sauna on suomalaisille yksi tärkeimmistä rentoutumispaikoista, josta haetaan myös terveysvaikutuksia.

”Sauna on paikka, jossa uudistuu keho ja mieli, ja on täydellinen tunnelma kaikille aisteille”, kuvailee Timo Huhtamäki Harvialta. Samalla kiukaasta on tullut yksi sisustuselementti. ”Haluamme tuottaa saunahetkiin elämyksellisyyttä myös visuaalisuudella, joten panostamme vahvasti muotoiluun”.

Harvialta tuli tänä vuonna jo myyntiin erikoiserä juhlalaatalla varustettua Kivi Finland Edition -sähkökiuasta 500 kappaleen rajoitettu erä Harvia Finland -puukiuasta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Viimeisimmäksi yritys lanseerasi Harvia VitaMy-infrapunasaunan ja elementtirakenteisen Harvia Panorama -hybridisaunan, jossa infrapunan lämpöä voi täydentää esimerkiksi muotoilustaan palkitulla Concept R -sähkökiukalla.

Eikä uutuuksia puutu muiltakaan. Nyt voi todella valita juuri omaa makua vastaavan saunan ja suihkun, tai vaikka paljun yhdistelmän. Niin sauna kuin paljukin voidaan lämmittää illalla, kun kaikki työt esimerkiksi mökin pihassa on tehty ja lihakset kaipaavat hoitavaa lämpöä. Yhä useampi myös kokeilee perinteisen löylyttelyn rinnalle nousseita saunassa tehtäviä turvehoitoja, aromaterapiaa ja joogaa. Ja vaikka saunakulttuuri näin elää ja muuttuu, niin ehkä juuri muutosten avulla se pysyy meillä niin vahvana, ja jää ulkomaalaistenkin vieraiden mieleen.

 

Lue myös