Kukkia kakkuihin ja muihin leivonnaisiin

Teksti Mira Halonen Kuvat Noora Qvick ja Shutterstock

Kerää syötävät kukat mieluiten aamulla esim. minigrip-pussiin, kun kasvien nestejännitys on korkealla. Ennen ruoanvalmistusta kukista on poistettava huonot osat ja ne on huuhdeltava huolellisesti viileässä vedessä ja nostettava keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Irrota kukat tai terälehdet varsista.

Valitse aina myrkyttömiä kukkia. Tästä huolimatta kukkien varret voi kietaista kelmuun tai kukat voi asettaa tarkoitukseen suunniteltuihin tuppiin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää syötäviä kukkia.

Kaikista voimakastuoksuisimmat kukat, kuten ruohosipulin tupsu kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jotkin kukat ovat lisäksi hyvin värjääviä kostuessaan, kuten pelargonia, jolloin sekin kannattaa asetella ruokaan viime tipassa. Voimakkaat kasvit käyvätkin parhaiten suolaisten tarjottavien, esimerkiksi voileipäkakun kera kun taas makeahkolle tuoksuvat kukinnot sopivat jälkiruokiin ja makeisiin leivonnaisiin ja juomiin.

Kokeile: kehäkukka, kurkkuyrtti, kääpiösamettikukka, tarhaorvokki, köynnös- tai pensaskrassi, mansikka, ruusu, syreeni, auringonkukka, herneenverso kukkineen.

 

Lue myös