Pitaleipää ulkotulilla

Pihakokki_Hummus

  Koonnut Eeva Ek Kuvat Shutterstock ja Grapplergourmet.com

Pita- eli ohut vehnäleipä

8 leipää, valmistusaika alle 1 tunti

1–1½ teelusikallista suolaa
1 rkl kidesokeria
1 paketti  eli 25 g kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
2 dl lämmintä vettä
noin 6 dl jauhoja (hiivaleipä tai vehnä)

Mittaa kulhoon suola, sokeri ja hiiva ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja lämmin vesi. Sekoita kunnolla. Sekoita joukkoon 1 dl jauhoja ja sen jälkeen hitaasti loput jauhoista (½ dl kerrallaan) puisella kauhalla sekoittaen kunnes taikina kaadetaan jauhoilla leivitetylle pöydälle. Vaivaa taikinaa noin 5 minuutin ajan, lisäten jauhoja tarvittaessa saadaksesi aikaan pehmeän taikinan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä ne palloiksi. Peitä taikinapallot keittiöpyyhlkeellä ja anna niiden nousta noin 20 minuttia.

Valmistele hiiligrilli kuumaksi/laita nuotio kunnon tulille ja aseta kovaa kuumuutta kestävä, metallista tai valuraudasta tehty pannu tulen ylle mielellään kupera puoli ylöspäin. Huolehdi samalla tulipesän riittävästä ilmansaannista. Jos paistat pitat uunissa, niin esilämmitä uuni 250 asteeseen ja aseta uuniritilä alimmalle tasolle. Tai jos sinulla on paistokivi, anna kiven kuumentua uunin pohjalla esilämmityksen myötä.

Sekoittamisen jälkeen, painele taikinapallot letuiksi ensin käsillä ja jatka sitten kaulimella kauliten kunnes ne ovat noin 6 mm ohuita ja noin 12½ cm halkaisijoiltaan.

Aseta taikinaletut kuperalle ulkopannulle (varmista, että pannu on todella kuuma eli noin 250 astetta) ja paista noin 8 minuuttia tai kunnes leivät ovat turvonneet . Poista leivät pannulta näppärästi esimerkiksi grillipihdeillä ja puhko leivän pintaan muodostuneet suuret paistokuplat pihtien tai lastan kulmalla. Peitä kuumat leivät heti puhtaalla keittiöpyyhkeellä välttääksesi niiden kuivumisen.

Hummus eli kikhernetahna leipien päälle

6 annosta Lähde Pirkka

1 tlk (380 g) kikherneitä
1 valkosipulinkynsi0
noin 3 rkl vettä
1–2 rkl sitruunanmehua
1–2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
1/4 tl suolaa
mustapippuria
kurkumaa1–2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa1/4 tl juustokuminaa
pinnalle persiljaa

Valuta kikherneet. Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella.

Sekoita joukkoon muut ainekset. Mausta halutessasi tahinilla ja juustokuminalla. Lisää vettä tai öljyä, jos tahna tuntuu liian sakealta. Valuta hummuksen pinnalle oliiviöljyä ja koristele hienonnetulla persiljalla. Tarjoa leivän kanssa.

Lue myös