Onnistunut kattaus

kattaus_iso_2

Teksti Mira Halonen

Harjoittelun avulla opit loihtimaan kattauksia, joissa silmä lepää, mutta on mukana jotain omaleimaista. Nappaa kymmenen vinkkiä juhlavalmistelujesi tueksi.

  1. Huoliteltuun kattaukseen kuuluu aina pöytäliina. Hyvin suosittu pellava on raikas ja sopivan yksinkertainen materiaali, joka laskeutuu kauniisi.
  2. Käytä ehdottomasti posliiniastioita. Lainaa, jos sinulla ei ole omia, mutta jos kutsut vieraita usein, investointi kunnon astiastoon kannattaa.
  3. Luo pöydälle kiinnostava keskipiste. Se voi koostua yhdestä tai useasta osasta ja sisältää erilaisia elementtejä. Esimerkiksi asetelma oksasta, maljakosta ja kynttilästä. Säilytä keskustelijoiden näköyhteys toisiinsa.
  4. Panosta sopiviin ruokailuvälineisiin. Joskus ne ovat syömäpuikot, toisinaan taas isoäidin pöytähopeat. Tarkista oikeat sijoittelut.
  5. Valitse teema. Kausiluonteinen tai satunnainen. Se antaa ideoita kattaukseen, illan ohjelmaan ja pukeutumisen kantaen läpi kutsujen yhdistävänä tekijänä.
  6. Muista servetit. Kankaiset kertovat vaivannäöstäsi, mutta paperisissakin on näyttäviä ja esimerkiksi kynttilöiden kanssa yhteensopivia vaihtoehtoja. Opettele muutama taittelumalli.
  7. Keskustelun sujuminen kuuluu osana juhlien emännän roolia. Parhaiten se onnistuu miettimällä ja merkitsemällä istuinpaikat etukäteen.
  8. Laseissa tärkeintä on puhtaus, mutta kokemus osoittaa, miten erilailla eri juomille tarkoitetut lasit tuovat niiden parhaat ominaisuudet esiin. Kristalli on aina juhlavaa niin viini- kuin vesilaseissakin!
  9. Hanki vain laadukkaita kynttilöitä, jotka eivät savuta tai valuta ja kynttilänjalkoja, jotka nostavat kynttilät oikeuksiinsa.
  10. Mieti värejä. Kuinka esimerkiksi lautanen sopii yhteen ruuan kanssa, millaisia somisteita on tarjolla, millaisen tunnelman haluat luoda?
kattaus_11kattaus_10kattaus_8
kattaus_4kattaus_5kattaus_6
kattaus_2kattaus_3kattaus_1

 

Lue myös