Näin poltat ulkotulia oikein

851x315-face-1

Koonnut Mira Halonen Kuvat www.takkamaailma.fi ja www.webergrill.fi

Kaasuliekin loimussa

Nestekaasupullo sijoitetaan yleensä laitteen sisään ja sen käyttö on turvallista. Tarkista aina ensin kaasuliitäntä. Sytyttäminen tapahtuu yleensä elektronisen piezon avulla. Liekinvarmistin katkaisee kaasunsyötön jos liekki pääsee jostain syystä sammumaan. Laitteissa, joita voidaan käyttää myös sisätiloissa, on lisäksi happivarmistin, joka sulkee lämmittimen, jos ilman hiilidioksidipitoisuus nousee liian korkeaksi. Joihinkin malleihin voidaan tehdä kiinteät putkitukset, mutta asennuksen saa tehdä vain alan ammattilainen.
Kaasun käytöstä kuuluu pieni pihinä. Palaminen on puhdasta ja hajutonta. Ulkotilassa riittää palamiseen tarvittavaa happea, ja lämmittimen ilmaan luovuttama hiilidioksidi ja kosteus haihtuvat. Hukkalämpöä syntyy jonkin verran.

Lamppuöljyn käyttö

Aivan ensimmäiseksi uuden lyhdyn sydän esipoltetaan. Varmista että se kulkee hyvin säätimessä. Kasta sydän parin millin matkalta lamppuöljyyn ja sytytä. Anna palaa aukkoa myöten ja tukahduta esimerkiksi tulitikkurasialla.

Kierrä sydäntä hieman ulos ja raaputa karstat pois vaikka veitsellä. Pyyhi vielä noki ja lika pois. Täytä noin 3/4 säiliöstä lamppuöljyllä. Odota puolisen tuntia, että öljy ehtii imeytyä sydämeen.

Sytytä sydän ja anna liekin levitä ympäri koko sydämen ennen kuin asetat lasin takaisin paikoilleen. Polta aluksi pientä liekkiä ettei lasi rikkoudu. Kun lamppu lämpenee, liekki kasvaa, ja joudut säätämään sitä. Jos liekki on kovin korkea, se savuttaa.

Sammuttaminen tapahtuu pienentämällä sydäntä ja puhaltamalla tuli sammuksiin.

Kynttilän poltto lyhdyssä

Valitse kaupasta aina lyhty, jonka mukana tulevat käyttöohjeet. Tarkista sopiiko se suunnittelemaasi kohteeseen ja millaisia kynttilöitä siinä saa polttaa. Pienissä lyhdyissä poltetaan vain tuikkuja, ettei lämpö lyhdyn sisällä nouse liian korkeaksi.
Valitse sitten kynttilä. Ulkona poltettavissa tuotteissa tulee olla korkeampi sulamispiste eli kovempi massa ja suurempi sydänlanka kuin sisäkynttilöissä, jotta niiden palaminen olisi optimaalista.
Hyvä, läpivärjätty kynttilä maksaa, se on painava eikä ilmavaa höttöä. Yleisin materiaali on steariini. Myös mehiläisvaha on kovaa, mutta kallista, eikä sitä siksi käytetä ulkokynttilöissä. Parafiini pehmeää matalammassa lämpötilassa, sitä käytetään pääasiallisesti erilaisiin metallikippoihin tai folioon valetuissa ulkotulissa.
Laadukkaan kynttilän massa ei haise, rätise tai roisku. Kynttilä ei myöskään juuri savuta tai nokea eikä steariinia valu kynttilää pitkin. Jos sydänlangan päähän kertyy kökkäre, kynttilässä on kuona-aineita. Laadukas sydän on puhdasta puuvillaa. Kun liekki palaa hyvin, steariini sulaa tasaisesti kynttilän joka puolelta – sydänlangan pää palaa samaa tahtia kynttilän kanssa eikä sitä tarvitse leikata.
Puhtaasti ja loppuun asti palavasta kynttilästä tulee vain vähän jätettä. Myös myyntipakkauksen tulee olla kuluttajan helposti kierrätettävissä.

Puun polttaminen tulisijassa

Tutki tulisijan ohje, mitä ja miten siinä poltetaan. Puun poltosta muodostuu aina savua, jota ei ole terveellistä hengittää. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, jo naapurisovunkin takia.
Huomioi sääolosuhteet, katso esimerkiksi tuulen suunta. Käytä vain ylivuotista kuivaa ja laadukasta klapia. Terveet, kuivat puukalikat helähtävät yhteen lyötäessä. Lado sekä isoja että pieniä puita, mutta ei liikaa. Hyviä sytykkeitä ovat kuivat puutikut, lastut ja tuohi.
Sytytettäessä ja puiden lisäyksen jälkeen savun väri tummenee aina vähäksi aikaa. Värin pitäisi kuitenkin vaalentua muutamassa minuutissa. Kesällä savua ei pitäisi näkyä ollenkaan. Kokeile erilaisilla ladonnoilla, saatko näkyvää savua vähennettyä. Vältä kitupolttoa.
Parhaimmillaan nautit näyttävän liekin lämpövaikutuksesta ilman kitua ja katkua.

Bioetanolia sisustustakkaan

Terassille sijoitetussa sisustustakassa ei saa missään nimessä polttaa puita tai esimerkiksi lamppuöljyä. Hormittomissa takoissa käytetään etanolipohjaista polttonestettä, jota kutsutaan myös bioetanoliksi, Polttogeeli sopii myös erinomaisesti takka-, sauna- ja nuotiopuiden sytyttämiseen, sillä geeli pysyy puiden päällä niin kauan, että puu syttyy
Etanolipohjainen polttoaine palaa melko puhtaasti. Jos palaessa pääsee syntymään nokea, polttoaineen joukkoon voi lisätä 5-10 prosenttia vettä, mikä vähentää nokeamista.

851x315-face-2

Lue myös