Sillä (kukka-)sipuli

  sipulikorit

Koonnut Mira Halonen Kuva www.granit.com

Sipulikukkien istuttamista voi jatkaa niin kauan kuin maa on sulaa, etenkin pikkusipulit ja tulppaanit onnistuvat hyvin vaikka maa olisi jo hiukan jäätynyt.

Valitse myymälästä ehjiä, terveitä ja lepotilassa olevia sipuleita. Tunnustele painelemalla kevyesti sormin. Terveen sipulin kaula ja pohjakin on kiinteä. Kuoren irtoaminen tai pienet pintakolhut eivät sen sijaan haittaa.

Sipulikoot vaihtelevat lajeittain. Suurista sipuleista saa komean kukinnan. Pieniä kukkasipuleita kannattaa sijoittaa ryhmiin.

Kukkasipulit pitää istuttaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Jos istutus ei voida heti tehdä, poista sipulit tiiviistä myyntipakkauksista ja asettele löyhään. Säilytä kuivassa, pimeässä, ilmavassa ja viileässä tilassa – lämpötila ei saa kuitenkaan mennä pakkasen puolelle. Puinen omenalaatikko, banaaninlehtikori, kuparikori… käyvät oivasti tähän tarkoitukseen.

Muista kukkasipuliravinne!

Istuttaessa maa tulisi möyhentää pehmeäksi 30 cm syvyydeltä asti. Lisää multaan tarvittaessa peruslannoitetta tai kukkasipuliravinnetta. Sipulin istutussyvyys on kolme kertaa sipulin koko. Kastele tarvittaessa. Jos talvella ei saada lumipeitettä, istutusalue olisi hyvä kattaa havuilla tai lehdillä.

Vinkki! Myyrät karttavat narsissin, pallolaukan ja pikarililjan sipuleita.

Lue myös