Lopputulos puhuu puolestaan – Inspiroivia pienpihoja kanadalaisittain

Toimittanut Pia Harju-Jeanty Kuvat EarthInc.

Designpihat tulevat. Tonttimaan kallistuessa pihojen koot pienenevät niin meillä kuin maailmalla. Upea ja toimiva piha ei kuitenkaan ole neliöistä kiinni! Sen osoittaa myös kurkistuksemme palkitun kanadalaisen maisemasuunnittelutoimisto EarthInc:n kanadalaisperheille suunnittelemiin ja rakentamiin pikkupihoihin.

Puutarha kuin hiomaton timantti

Piha sijaitsee täyteen ahdetulla esikaupunkialueella ja se rajoittuu takaosastaan kapeaan kujaan. Asukkaat halusivat korostaa pihan urbaania sijaintia, ja heidän mieltymyksensä 50-luvun estetiikkaan ohjasi suunnittelijoiden työtä. Mustatut teräspalkit, alikulkutunneleiden posliiniset laatat seinillä ja ruostutetusta teräksestä tehdyt istutusaltaat luovat pihalle vahvan, lähes maskuliinisen tunteen. Läpikuultavat lasipaneelit liitettiin korkeaan aitaan, jotta pienelle piha-alueelle saataisiin mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Istutusaltaisiin ja –aukkoihin istutettiin Japanin vaahteroita, Star Magnolia ja erilaisia koristeellisia heiniä arkkitehtuurin kovia linjoja pehmentämään.

Pitkospuita pitkin

Aivan Toronton keskustassa sijaitsevalle pitkulaiselle takapihalle luotiin ikään kuin keskiviiva 15 metristä metalliritilää. Metallinen keskiviiva muodostaa pihan poikki johtavat, modernit pitkospuut, jotka yhdistävät pihan eripäihin sijoitetut oleskelualueet toisiinsa. Pitkospuiden myötäisesti kulkevat, betonista ja teräksestä valmistetut vesiaiheet luovat kulkijalle vaikutelman liplattavan puron laidalla astelemisesta. Pihaa ympäröivän aidan päällä kasvavat viiniköynnökset pehmentävät alueen rajoja ja samalla ne luovat tunteen hyvin eristyneestä paikasta. Kuljeskelu tällä pihalla metallista polkua pitkin paikasta toiseen hellii sielua ja kääntää ajatukset pehmeisiin, miellyttäviin asioihin.

Lue myös