
Teksti Mira Halonen ja Kuvat demidekk
Ensimmäisenä allasta suunniteltaessa päätettäväksi tulee altaan sijoituspaikka. Sijoituspaikkaan vaikuttavat kiinteistön muut rakennukset, kulkuyhteydet esimerkiksi suihkutiloista altaalle sekä turvallisuusnäkökulmat. Vaikuttavia seikkoja voivat olla myös tuuli- ja näkösuojaisuus ja aamu- tai ilta-aurinko.
Valittu paikka ja ympäristö ohjaavat jo osaltaan uima-allastyypin valintaa, samoin kuin altaan haluttu koko ja muoto. Tärkeä kysymys on myös se, onko allas tarkoitus upottaa maahan vai sijoittaa maan päälle. Molempiin löytyy hyviä allasvaihtoehtoja.
Eri kokoisiin altaisiin liittyy hieman erilaisia allaslaitteita, jotka nekin pitää sijoittaa järkevästi. Hiekkasuodatin, allaspumppu ja muu tekniikka täytyy sijoittaa tilaan, jossa ne ovat suojassa sateelta ja auringonpaisteelta. Tilan pohjalla tulee olla myös riittävä viemäröinti. Hyväksi havaittu tapa on rakentaa altaan päätyyn laitetila, josta putkitus on helppo kuljettaa altaan ympärillä. Laitteet on mahdollista sijoittaa myös lähellä sijaitsevaan rakennukseen.
Kun paikka on valittu, hanke alkaa maanrakennussuunnitelmalla. Perustustapaan vaikuttaa alueella oleva maalaji. Pääperiaate niin maahan upotetun kuin pinnalle asennettavan altaankin kohdalla on sama: pehmeät maalajit kuoritaan pois, pohja salaojitetaan ja perustetaan sepelillä. Altaan lämpöeristäminen maasta on tärkeää sekä routimisen ehkäisemiseksi että maakylmyyden eristämiseksi altaan vedestä. Eristelevyjen päälle aloitetaan allasrakenteiden tai valmiin altaan asennus.
Lue lisää kesäkuun numero 4/2020 Terassi-lehdestä uima-altaan ympäristön suunnittelusta, kuinka siitä rakennetaan käytännöllinen ja visuaalisesti upea.
