Terassi mäntyjen siimeksessä

Teksti ja kuvat Hanna Leino

Maskulaisten Anne ja Pete Louhisolan suunnittelema omakotitalo syntyi yhden sunnuntaisen iltapäivän päähänpistona. Avioparin vahvasta kiinnostuksesta talonrakentamiseen ja sisustamiseen toteutettiin lähes omin voimin Kajamossa sijaitsevalle 2 200 neliömetrin tontille.

Toisin kuin yleensä on totuttu, tehtiin ensin piha ja sen terassialueet valmiiksi. Julkisivun puolella puhdistettiin esille kallio ja kuljetettiin 240 neliötä kunttaa tonttia reunustamaan. Moderni puutalo oli sen jälkeen helpompi rakentaa toivottuun sijaintiin ilmansuunnat ja auringonvalo huomioon ottaen.

Sisustamista ja laadukasta designia arvostavat Anne ja Pete valitsivat vain kestäviä, ekologisia materiaaleja talonsa rakentamiseen. Ulkoverhoukseen tehdasmaalattua, mustaa puupaneelia sekä terassimateriaaliksi lämpökäsiteltyä mäntyä. Puiset pystyrimat tehtiin rytmittämään rakennuksen modernia ulkoasua ja tuomaan näkösuojaa sekä lämpöisiä sävyjä ulkotiloihin.

Lämpökäsitellystä männystä rakennettua noin 300 neliön linjakasta terassia suojaa asuintalon lisäksi kaksi pienempää rakennusta, autotalli varastoineen sekä 28-neliöinen saunatalo. Suuri osa terassista on avointa, mutta moderni pergola ja lasitettu sisäterassi rakennettiin täydentämään pihan toimintoja.

Kymmenen askeleen päässä asuintalosta on myös Annen ja Peten ’kesämökki’, missä he viettävät iltoja takkatulen tunnelmassa. Sauna ja suihkutilat oli luontaista suunnitella samaan rakennukseen, sillä kodin toiminnot haluttiin koota terassin ympärille yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Lue myös