Kaikki kohdillaan

Teksti Mira Halonen

Kattaus on osa ruokailuhetkeä. Sillä voi vaikuttaa hyvän tunnelman syntymiseen. Muutamien kesäkuukausien aikana on hyvällä säällä luonnollista nauttia ruokaa italialaisittain all’aperto eli raikkaassa ulkoilmassa, joten silloin kannetaan pöydät ja tuolit pihaan ja puutarhaan, terassille ja patiolle – sateen sattuessa vaikka kasvihuoneeseen.

Ulos kattaminen tekee ruokailusta kuin juhlan, sillä se poikkeaa arjesta. Usein puutarhassa miljöö on jo kohdillaan ja paikka on kodikas ilman erityistä sisustusta tai koristelua. Miellyttävässä ruokailutilassa on tutkimusten mukaan valoisaa ja sen väriskaala viittaa luontoon. Sosiaaliseen kanssakäymiseen voi kannustaa häiriöttömällä äänimaisemalla ja kalusteiden oikealla sijoittelulla. Tällaisessa kodikkaassa paikassa ihminen on rento ja oma itsensä.

Myös sillä on suuri merkitys, miltä kattaus näyttää. Ihminen on visualisti, joka janoaa kauneutta. Kauniiden asioiden katseleminen tuottaa mielihyvää ja poistaa stressiä. Ulkona syöminen on tapa pysähtyä katsomaan puutarhaa ja ystäviä tarkemmin ja nauttimaan hetkestä kaikilla aisteilla. Kattauksen väreillä voi olla merkittävä vaikutus jopa siihen, miten kokee aterian maun.

Lue lisää ruuan esillepanosta Terassi-lehden numerossa 4/2020.

Lue myös