Sipulikukkien huumaa

Teksti Eeva Ek

Yleisimpiä ruukkuun istutettavia sipulikukkia ovat narsissit, helmililjat, krookukset ja ruukkutulppaani. Narsissit ovat näistä tunnetuimpia, mutta muut kasvattavat tasaisesti suosiotaan. Lajikkeissa riittää kirjoa niin koon, muotojen kuin värien puolesta.

Sipulikukat soveltuvat sisälle ruukkukasveiksi, tosin asuinhuonelämpötilassa niiden kukinta on nopeasti ohi ja kukkavarret venähtävät. Parhaimmillaan narsissit, helmilijat ja krookukset ovat varhaiskevään ulkokasveina, esimerkiksi ruukkuryhmänä terassilla. Parvekelaatikkoon sopii kauniisti esimerkiksi helmihyasintti tai ruukkukrookus yhdessä ruukkunarsissin kanssa.

Pikkupakkasia sipulikukat kestävät hyvin, kun sopeutat ne ensin kylmään. Ei ole yksiselitteistä pakkasrajaa, mutta selviämistä helpottaa, jos kylmimpinä öinä heität esimerkiksi harson kasvien päälle ja jos auringon lämpö pääsee herättämään kasvit päivällä.

Istuta ruukkukasvit ilman muoviruukkua, silloin juuret pääsevät kasvamaan ja tämä taas antaa kasville lisää kukinta-aikaa. Jos kasvit istutetaan muoviruukkuineen, ne eivät saa juuriaan kasvamaan ja ensimmäisten auringonpaisteiden aikaan, kasvi kuivuu vaikka sitä olisi kasteltu. Ja muista istuttaa ruukkukasvit aina uuteen ja puhtaaseen multaan, jolloin niiden ravinteiden saanti on turvattu.

Kastella ruukkusipulikasveja täytyy tasaisen säännöllisesti, silloin kukinta jatkuu pitkään. Liian kuiva multa kuivattaa kukan heti auringon paistaessa.  Jos multa jäätyy, kukalla ei ole vesivarantoa, jota se voisi hyödyntää heti pakkasten mentyä. Liian kosteana pidetty multa taas tuhoaa juuret täysin. Lannoitusta nämä kevään kasvit eivät tarvitse.

Vinkki! Ole kekseliäs. Ruukuiksi sopivat myös lasipurkit, säilyke- tai maitotölkit, pullot, tynnyrit, kannut, saappaat, ämpärit, korit, laatikot, kirjat (koverrettuna), lasit, kahvikupit, lautaset, rautalanka ja lahjapaperi.

ruukku4sipulikukka1ruukku3sipulikukka2

ruukku2sipulikukka3ruukku1sipulikukka5ruukku5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös