Ruukkuasetelma syksyksi ja sipuleja kevääksi

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta/maahantuojilta

Syysistutukseen on järkevää valita kasveja, jotka pysyvät hyvinä vielä ensimmäisten yöpakkasten aikaan. Valittavana on monia hienoja ja kestäviä monivuotisia kasveja ja heiniä. Syyskukkien kukinnot eivät kestä kauan, joten niitä tärkeämpää on katsoa lehtien muotoja ja värejä. Lisäksi on paljon yksivuotisia kasveja, jotka tarjoavat istutukseen lisäväriä – jopa jouluun saakka. Ota valinnassa huomioon, että syyskukillakin on omat mieltymyksensä valon ja märkyyden suhteen.

Istuta syysruukkuun näitä:

• Koristeheinät liikkuvat kauniisti tuulessa ja kuura tarttuu niiden
tähkiin kauniisti.
• Yksi suosituimpia monivuotisia kasveja ruukuissa on keijunkukka,
josta löytyy useita punaisen eri sävyjä.
• Koristekaali on näyttävä, kylmää ja sateita hyvin kestävä kasvi eri
värimuunnoksineen.
• Astian reunalle, ja jopa reunan yli roikkumaan sopivat hopeavitja,
rönsyakankaali, suikeroalpi, muratti, kultapeippi ja lankaköynnös.
• Syksyllä kukkivia kasveja ovat asteri, syklaami, hortensia, krysanteemi,
valelyijykukka, isomaksaruoho, tulilatvan taranta-muodot.
• Hopeanväriä istutukseen tuovat hopeavitjan lisäksi italianolkikukka,
hopeakäpälä, hopealanka ja nyhähopeayrtti.

Istuta kevään sipuliruukku nyt:

Valitse ehjiä, terveitä ja lepotilassa olevia sipuleita. Tunnustele painelemalla kevyesti sormin. Terveen sipulin kaula ja pohjakin on kiinteä. Kuoren irtoaminen tai pienet pintakolhut eivät sen sijaan haittaa.

Sipulikoot vaihtelevat lajeittain. Suurista sipuleista saa komean kukinnan. Pieniä kukkasipuleita kannattaa sijoittaa omiin ryhmiinsä, ei niinkään sinne tänne sekaistutukseen, jolloin ne jäävät muiden varjoon.

Kukkasipulit pitää istuttaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Jos istutus ei voida heti tehdä, poista sipulit tiiviistä myyntipakkauksista ja säilyttää kuivassa, pimeässä, ilmavassa ja viileässä tilassa.

Sipulikukkien istuttamista ruukkuihin voi jatkaa koko syksyn, vielä marraskuunkin. Nosta tarvittaessa istutusastiat jäätymättömään tilaan. Varmista, että ruukun pohjassa on reikä ja salaojitus esimerkiksi leca-soralla. Möyhennä humuspitoinen, hiekkainen multa pehmeäksi ja lisää joukkoon tarvittaessa kukkasipuliravinnetta.

Sipulin istutussyvyys on kahdesta kolmeen kertaan sipulin koko. Istuta sipulit melko tiheään, mutta ei kosketuksiin toistensa kanssa. Kastele istutus, jos multa on rutikuivaa. Ylikastelun seurauksena voi olla sipulien mädäntyminen.

Ruukut saavat olla hyvin peitettyinä ulkotilassa ennen pakkasia ja talvehtia sen jälkeen viileässä (1–10 astetta) ja pimeässä. 

Lue myös