Rapujuhlat merenrannassa

Hakulanranta_3
Teksti ja kuvat Kati Laituri

Rapujuhlien isäntäpariskunta löysi unelmiensa mökkitontin Naantalin Merimaskusta. Ei aikaakaan, kun hehtaarin tilalle nousi hirsimökki, ja upea sadan neliön aurinkoterassi, jossa saamme nyt viettää ikimuistoisia rapujuhlia kauniista saaristomaisemasta nauttien.

Mökin ja rannan välissä kasvaa nyt vahva nurmikko. Nurmialuetta reunustaa rantaan johtava tie. Rantaan jätetty pieni metsäsaareke, jonka taakse venelaituri maastoutuu. Pihamaalla kasvaa helppohoitoista vuorimäntyä, laakakatajaa sekä syreenejä. Runsas kerros kuorikatetta pitää rikkaruohot kurissa ja istutusalueet huoltovapaina. Luonnonkiviä on sijoitettu sinne tänne osaksi istutusaltaita ja tontilla olleiden puiden on annettu jäädä kasvupaikoilleen. Mökin ympäri voi kulkea pihakivipolkuja pitkin ja etupihan laatoitus tarjoaa tilan sählyn pelaamiselle.

Iso aurinkoterassi on kuin toinen olohuone, jossa syödään, oleskellaan sekä rentoudutaan ulkoporeammeessa. Auringonpaahteelta ja sateelta suojaa jättikokoinen aurinkovarjo, joka pysyy napakasti paikoillaan myös tuulisessa säässä. Isot varjot voi yhdistää yhdeksi isoksi katokseksi, jolloin kaikki istuinryhmät saa tarvittaessa sen alle suojaan. Terassin upea yksityiskohta on köydestä tehty kaide. Mutta tänään, ison pöydän ääreen mahtuvat myös ystävät pienten rapujuhlien merkeissä!

Keitetyt ravut

Hakulanranta

10–15 l vettä per 100 rapua
Karkeaa merisuola 40 g litralle
10–15 palasokeria (1 palasokeri litraa kohden)
Kruunutilliä
12–15 rapua syöjää kohden

Keittäminen
Kiehauta vesi, lisää suola, palasokerit ja reilusti kruunutilliä.
Anna kiehua 5–10 minuuttia ja poista tilli.
Huuhtele ravut hyvin ja suihkuta ne lämpimällä vedellä. Tarkista, että ravut ovat eläviä ja laita ne kilpi edellä 20–25 ravun erissä kiehuvaan veteen. Rapujen tulee peittyä veteen.
Asettele tillinvarret rapujen päälle, jotta ravut pysyvät veden alla. Keitä rapuja noin 7–8 minuuttia.
Keittoaika lasketaan siitä hetkestä, kun vesi alkaa jälleen kiehua kovaa rapujen lisäämisen jälkeen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.
Ennen jäähdytystä, poista vanhat tillit ja pilko rapujen päälle runsaasti uutta tilliä (kruunutillin kukintoa).

Jäähdytys
Jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti ja aina omassa liemessään. Paras tapa on jäähdyttää kattila rapuineen vesialtaassa, johon tulee jatkuvasti uutta kylmää vettä (tai kylmään kaivoveteen nostetussa astiassa). Voit myös upottaa rapukattilaan puhtaaseen muovipussiin käärittyjä kylmäkalleja. Jäähdytys kestää noin 60 minuuttia.
Säilytä ravut keitinliemessä seuraavaan päivään ilman tilliä ja mahdollisimman viileässä.
Ravut ovat parhaimmillaan 6–12 tuntia keittämisestä. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä parikin vuorokautta.

Hakulanranta_2

 

Lue myös