Pyöreän terassin toteutus

Teksti Mira Halonen kuvat Olivia Halonen

Pihan sepelialueella terassin ”perustukset” olivat jo valmiiksi kunnossa, joten sen päälle päästiin suoraan tekemään runkoa. Rungolle ei löytynyt valmista mallia, joten se suunniteltiin itse. Säteittäisen toteutuksen sijaan valittiin kahdeksankulmio, sillä pintalaudoitus haluttiin asentaa suoraan ja lisäksi terassin keskelle piti tehdä luukku kaivonkantta varten.

Runkoon käytettiin Byggmaxista hankittua kyllästettyä kakkosnelosta, reunoja kiertämään kyllästettyä terassilautaa. Puuosien pätkiminen oli nopeaa katkaisu- ja jiirisahan avulla. Kaikki puuosat kiinnitettiin toisiinsa ruostumattomilla ruuveilla. Työ oli nopeaa akkuvääntimellä. Rungon suoruutta tarkkailtiin vesivaa’alla.

Pintalaudoitus on UPM ProFi Piazzalla nopeaa. Symmetrisenä sen asennuksen voi aloittaa mistä terassin kohdasta tahansa. Ensin terassin rungon keskikohtaan asennettiin ruuvilla löyhästi suora puulista, jota käytettiin ikään kuin harppina. Sen avulla oli helppo tarkistaa lautojen sopiva pituus. Laudat sahattiin ensin vain yksi kerrallaan suurin piirtein oikeaan mittaan ja asennettiin piilopontistaan ensin keskeltä ruuvilla ja muista kohdista UPM ProFi Wing Clip -kiinnikkeillä. Niiden avulla lautojen väliset raot jäivät tasaisiksi ja lämpöeläminen on mahdollista.

Laudoituksen viimeistelyä varten piirrettiin reunalle terassin keskelle kiinnitetyn ”harpin” avulla tasainen ympyrä, jota pitkin sitten sahattiin pistosahalla. Alueen sepeli tasattiin vielä terassin reunoille. Reunaan voi halutessaan asentaa myöhemmin reunalistan.

Lasitetun terassin edestä oli jo aiemmin poistettu ränsistyneet pensasargervot ja niiden tilalle asennettu kaksi suurta vesiallasta ruostumattomasta teräksestä. Altaiden sisään sijoitettiin vielä Vesilähteen kautta tilatut Oasen vesiputoukset 60 ja 30 senttiä leveinä.

Altaiden ulkopuolinen, graniittilohkareilla rajattu alue täytettiin uudella istutusmullalla. Niihin istutettiin Suomen Viherpeukaloiden postimyynnistä hankitut Purppurailta-sekoitukset, joihin sisältyy arovuokko, ajuruoho, verikurjenpolvi, jalokurjenpolvi, syysleimu, myskimalva ja punatähkä. Ryhmiä täydennettiin vielä siniheinällä, hopeatopolla ja loistosalvialla.

Paikalle kannettiin vielä pyöreä liekkipöytä, joka lämmittää uudella terassilla istujia. Paahteisina päivinä terassin ylle avataan puolestaan iso aurinkovarjo. Molemmat Maskun valikoimasta. Juuttimatto ja rottinkituolit sekä raikkaat tekstiilit ja isot lasipullot löytyivät FanniK:lta.

Lue myös