Pontevia potkuja ja liukasta liitoa

Jaana Kosunen Kuvat Ilkka Salmi

Retkiluistelu sekoitetaan helposti matkaluisteluun, jossa matkaa taitetaan aurattua jäärataa pitkin. Retkiluistelussa sen sijaan luistellaan vapaasti luonnonjäillä, vaihtelevien luonnonolosuhteiden armoilla. Siksi niin turvallisuussäädökset kuin harrastajien kouluttaminenkin on tarkempaa, mitä matkaluistelijoilla. Ennen pidempiä retkiä vasta-alkajalle suositellaan niin sanottua tulokaskurssia, jossa perehdytään erityisesti lajin turvallisuussääntöihin.

Olennaista retkiluistelun tekniikassa on liuku, jolle annetaan lisävauhtia sivulle suuntaavalla potkulla. Kaunoluistinten tai hokkareiden sijaan matkaa taitetaan pitkäteräisillä ja hyvin teroitetuilla retkiluistimilla. Silloin pääsee nauttimaan hyvästä vauhdista, mutta on pitkä terä myös turvallisuusseikka, sillä se helpottaa luistelua epätasaisellakin jäällä. Retkiluistimista puhuttaessa tarkoitetaan itse asiassa luistimien teriä, jotka kiinnitetään joko tukevaan retkeilykenkään tai sitten hiihtomonoon sopivalla siteellä. Kengän on tuettava hyvin nilkkaa, jotta jalka pysyy oikeassa asennossa vauhtia potkiessa.

Hyvien luistimien lisäksi onnistuneeseen reissuun tarvitaan myös sopiva vaatetus. Ota mallia hiihtajiltä ja pue monta kerrosta.

Retkiluistelussa turvallisuus on seikka, johon suhtaudutaan vakavasti. Matkaan ei lähdetä yksin, eikä missään tapauksessa ilman turvallisuusvälineitä.

Muistilista luisteluretkelle

  • Muista turvavarustus: jäänaskalit ja pilli kaulahihnassa, heittoköysi pakattuna niin, että sen saa käyttöön irrottamatta reppua selästä, lantiovyöllä ja haarahihnalla varustettu kelluttava reppu, jossa sisällä vesitiiviisti pakattu täydellinen vaihtovaatekerta, sekä jääsauvat.
  • Myös puhelin on hyvä pakata vesitiiviisti.
  • Pidä huoli, että välineet, joilla luistelet, ovat hyväkuntoiset.
  • Pukeudu lämpimästi. Muista suojata kasvot viimalta.
  • Tee matkaa kokeneen oppaan seurassa ja mieluiten seurueessa, jossa on vähintään kolme henkilöä.
  • Jokainen on viime kädessä vastuussa omasta turvallisuudestaan. Ole siis huolellinen.
  • Älä unohda eväitä – lämmin juoma termospullossa sekä eväsleivät levittävät hymyn huulille, vaikka vähän paleltaisikin.
 

 

Lue myös