Pihakivet

Teksti Mira Halonen Lähde Pihakivi.com

Leudon talven jälkeen kivityöt kiinnostavat jo ja ovatkin mahdollisia aloittaa monin paikoin aiemmin kuin menneinä vuosina. Nyt on hyvä hetki kerrata mihin kaikkea betoni- tai luonnonkiveä voi pihassa käyttää.

Oleskelu- ja grillialueen ja terassin pinnoitteeksi sopivat sekä pihakivet että -laatat. Tilavalle patiolle mahtuvat puutarhakalusteet ja lisäksi jää hyvin liikkumatilaa.

Pihapolkujen ja -käytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin -laatat. Polut ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten kannattaa tutustua kaarevan ladonnan mahdollistaviin malleihin.

Autotallin edusta, autokatoksen pohja, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihan ajoväylä vaativat kiveltä kestävyyttä. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen.

Hulevesien imeytykseen sopivat muun muassa reikäkivet ja -laatat, silloin kun halutaan sekä vihreyttä että kantavuutta. Kivien kolot täytetään mullalla ja kiveys vihreytetään kylvämällä rakoihin siemeniä tai istuttamalla pieniä taimia.

Huoltopiha kannattaa kivetä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuussyistä. Matot on miellyttävä tomuttaa tasaisella kiveyksellä seisten ja jätesäiliötä on helpompi liikutella kovalla pinnoitteella.

Pengerrykset ja tukimuurit syntyvät nopeasti ja vähällä vaivannäöllä betonisten muurikivien avulla. Niillä saadaan ongelmallisesta rinnepihastakin toimiva. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatonttia.

Korotettu istutusalusta syntyy muurikivistä. Kasvien rehevöityessäkin se pysyy tyylikkäänä ja helppohoitoisena alueena.

Pihan portaat voidaan rakentaa pihakivistä tai -laatoista. Askelmien etureunaan voidaan asentaa reunakivi. Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä.

Polkujen ja muiden kivettyjen alueiden reunustaminen onnistuu reunakivillä. Ne antavat pihakiveykselle ryhtiä, kestävyyttä ja viimeistellyn ulkonäön.

Istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan käytetään myös paljon reunakiveä. Reunakiviin löytyy suorien eripituisten osien lisäksi kaarre- että kulmapaloja.

Sadevesien ohjaamiseen löytyy valmiita betonisia vesikouruja ja loiskekuppeja, jotka väriensä ja muotojensa puolesta sopivat yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa. Yhdessä pihakivipäällysteen kanssa ne ohjaavat vedet pois vaurioittamasta talon perustuksia.

Yksittäisen kohteen, kuten lasten hiekkalaatikon, vesiaiheen rakentaminen tai uima-altaan reunustaminen onnistuu suorakaiteenmuotoisilla ja kaareksi taipuvilla muurikivillä.

Lue myös