Piha lemmikille

Toimittanut Mira Halonen

Lähtökohtana kaikkien eläinten ulkoilussa on varmistaa, että se on turvallista. Eläimestä, koulutuksesta, tottumuksesta yms. sitten riippuu tarvitaanko esimerkiksi aita, valjaat tai häkki pihailun toteuttamiseksi. Kaikille eläimille yhteistä on myös se, että niiden tulee saada suojaa säätä vastaan (tuuli, sade, aurinko) ja tarjolla on oltava aina raikasta vettä. Ulkoilutilat tulee pitää lisäksi puhtaina jätöksistä ja varmistaa, ettei eläin syö myrkyllisiä kasveja.

Touhukas fretti viihtyy ulkotarhassa

Fretit ovat hyvin aktiivisia, joten ulos sijoitettava ferretorium tarjoaa niille oivan paikan toteuttaa itseään. Esimerkiksi putket ja maanalaiset onkalot sekä pehmeä maamateriaali ovat frettien suosikkeja, koska ne ovat luontaisesti kovia kaivamaan ja juoksemaan maanalaisissa tunnelistoissa saaliseläinten perässä. Maakoloissa on myös viileää kuumilla keleillä. Kuumuutta fretti ei kestä, joten varjopaikkoja pitää olla tarjolla.

lemmikkipiha_3

Oksia oleskeluun ja purtavaksi linnuille

Ulkoilu onnistuu parhaiten ulkotilaan rakennetussa aviaariossa. Ulkohäkin materiaalina tulee käyttää metallia ja kestävää verkkoa. Puuta käytettäessä tulee puuosien olla verkon ulkopuolella, sillä vahvanokkaiset lajit, kuten kakadut ja arat, rikkovat nopeasti puuosat ja voivat karata. Häkin tulee olla muutenkin rakenteeltaan niin vahva, että se kestää, vaikka koira hyppäisi häkkiä päin.

lemmikkipiha_1

Koira tarvitsee tilaa juosta vapaana

Koiran on hyvä saada olla koira. Oma piha voi tarjota aktiviteetteja kuten pajun sallittu pureskelu, kaivaminen ja vetolelun kiskominen. Erityisesti koira rakastaa touhuta yhdessä omistajan kanssa; leikkikää, harjoitelkaa tottelevaisuutta, tehkää temppuja esimerkiksi agilityesteillä, etsikää herkkuja, jäljestäkää ja suorittakaa älypelejä. Koirapihalla tulee aina olla paikka myös levolle.

lemmikkipiha_2

Lue myös