Parhaat kukkivat perennat

 istutaihastu_1

Teksti Tanja Nieminen Kuvat Puutarhaetsivät

Istuta valon mukaan

Auringossa ja paahteessa toimivaa kukintaa saa yhdistelemällä esimerkiksi melko korkeita pioneja (Paeonia sp.), kurjenmiekkoja (Iris sp.) ja punahattua (Echinacea purpurea). Reunassa matalammat salviat (Salvia sp.) ja mirrinminttu (Nepeta faassenii) sekä erilaiset kurjenpolvet (Geranium sp.) toimivat hyvin.

Varjossa toimivat parhaiten valkoiset kukat. Arovuokko (Anemone sylvestris), jaloangervot (Astilbe sp.) ja tuoksumatara (Galium odoratum) ovat hyviä.

Valitse jatkuvaan kukintaan

Huhtikuussa kevään aloittavat pikkusipulit, kuten narsissit, posliinihyasintit, kevättähdet ja krookukset.

Toukokuu on narsissien, kultatyräkin, esikoiden, kiurunkannuksien, kaunokaisten, kevätkaihonkukan, kesäpikkusydämen, helmililjojen ja aikaisten tulppaanien aikaa.

Kesäkuussa kukkivat kuolanpioni, akileijat ja saksankurjenmiekat. Heinäkuussa kukkivat pionit, siperiankurjenmiekka, salviat ja kurjenpolvet.

Elokuun illoissa kukkivat ja tuoksuvat liljat, punahatut, leimut, ja punatähkä. Ja syyskuussa perennapenkin kukinnan päättää komeamaksaruoho.

  • Yhdistele korkeita, keskikorkeita ja matalia kasveja. Jotta kerroksellisuus ja rytmi on mahdollista saavuttaa, on perennaryhmän oltava riittävän suuri.
  • Samoja kasveja kannattaa toistaa useamman kerran samassa ryhmässä. Pariton määrä kasveja on kiinnostavampi ja luonnollisempi yhdistelmä kuin parillinen määrä kasveja.
  • Perennapenkin taustaksi suunnitellaan yleensä melko yhtenäinen taustakasvi ja penkin etuosaan penkkiä ryhdistävä etureunus. Kaikki kukkivat ihanuudet sijoitetaan sitten keskelle penkkiä kuin valokeilaan.
 istutaihastu_2istutaihastu_4istutaihastu_3

 

Lue myös