Kulku- ja oleskelualueiden katteet

Teksti Mira Halonen

Päällystevalikoimista löytyy suuri valikoima elementtejä, eikä eri pinnoitemateriaalien yhdistämistä ei tarvitse arkailla. Yhdistelemällä muotoja, värejä ja kuviointeja pihan luonteeseen syntyy se omannäköinen ja itselle toiminnallisin kokonaisuus.

Helppohoitoinen pinnoitemateriaali on laatta. Laatoissa on hyvin paljon valinnanvaraa koon, kuvion ja värin suhteen. Laatoituksen teettäminen ammattilaisella on melko kallista, mutta lopputulos kestää puutarhanomistajalta toiselle. Tiilet ja betonikivet ovat myös kestäviä, pitkäikäisiä ja huolettomia. Tiilistä voi latoa houkuttelevia kuvioita ja hyvinkin kiemurtelevia polkuja. Sekä laatoissa että betonikivissä tulee tarkastaa niiden pakkasenkestävyys, kuormituksen kesto esimerkiksi ajoväylällä ja muistaa kunnon perustukset! hyvin tehty työ palkitsee, kiveykselle ei ilmesty painaumia eikä väleissä rehota rikkaruohot. Kaikkein suurimmat laatat sopivat suoriin riveihin, kurveihin valitaan pienempiä kappaleita.

Kyllästetty puu sopii oleskelualueelle, jonka haluat kohoavan hieman maantasosta, tulee rinteeseen tai et halua tehdä niin tasaista pohjatyötä kuin laatoitus tai tiili vaatii. Lopputulos kestää useita vuosia ja alue vaatii vain vähän huoltoa. Puiseen patioon voi yhdistää vaikka sorapolut. Sora on kaunis materiaali esimerkiksi perinnepihoille, mutta myös moderniin kaupunkipihaan. Sen asentaminen on nopeampaa ja halvempaa kuin monien muiden katteiden. Näin toteutettu puutarhapolku on myös hyvin luonnollisen näköinen ja sen voi toteuttaa mihin muotoon tahansa. Rikkaruohojen kurissapitämiseksi soran alle asetetaan suodatinkangas. Polun reunoille voi asentaa lankut pitämään soran paikoillaan. Soravalikoima on hyvin laaja!

 

Lue myös