Koristevalaistuksen suunnittelu

Valaistuksen suunnittelu Heidi Hannus Kuvat Jaakko Huikari

Aloita koristevalaistuksen suunnittelu tekemällä piirros pihastasi, peruspihavalaistus huomioiden. Käytä mittakaavaa jos mahdollista. Tee piirros myös rakennuksien julkisivuista. Mittaa valojen pituudet, korkeudet ja leveydet ja hahmottele valot piirustukseen. Huomioi ikkunat, ovet, pilarit, pergolat ja asuinrakennusten lisäksi piharakennukset. Muista jättää tilaa lumitöille ja kulkureitit avoimiksi.

p>Suhteuta valonlähteen koko valaistavaan kohteeseen. Iso piha tarvitsee näyttävämmän toteutuksen kuin pieni parveke.

Pidä värimaailma samalla alueella hillittynä. Toinen värimaailma voi olla etäämpänä, johon on mielellään eri katselusuunta. Päätä lisäksi haluatko kirkkaan väriksi lämpimän vai kylmän valon. Älä sekoita näitä!

Käytä talvipihallasi myös välkkyviä valoja ja erilaisia muotoja hillitysti. Valitse mieluummin samasta muodosta eri kokoja, jos mahdollista.
Ennen ripustamista, tarkista, että kaikki valot toimivat ja sähköjohto on täysin kunnossa ja turvallinen. Tarkista myös, että käytät sarjojen yhdistämiseen aina samaa merkkiä ja mallia.

Aloita koristaminen helpoimmasta päästä eli valaisemalla pensaat ja havut. Esimerkiksi valoverkot ovat helppoja asentaa. Aloita ripustaminen keskeltä, ja levitä verkko tasaisesti sivuille. Valoverkot somistavat myös kivet, kasviryhmät ja rungolliset pensaat. Valoketjut asennetaan puihin aloittamalla ylhäältä alas.

Räystään alle käyvät jääpuikot tai matalat valoverkot. Kiinnitys onnistuu muovinipsuilla. Jääpuikot näyttävät paremmilta, kun asetat ne tiheään. Valkoinen tai kirkas sähköjohto on helpompi piilottaa näkyvistä kuin tumma. Ole huolellinen ripustuksessa – huomioi talven mittaan kertyvä lumi.

Näyttäviä puita voit valaista myös alhaalta käsin kohdevalaisimilla. Kokeile lisäksi valoheittimiä, joilla voi heijastaa talon seinään erilaisia kuvioita. Pitäydy silti enintään kahdessa värissä, ettei lopputulos ole levoton. Sähkökäyttöistä valaistusta voi täydentää oikealla tulella, kun haluaa toivottaa jouluvieraat tervetulleiksi.

 

Lue myös