Innostu ruukuista – Ohjeet valintaan

Teksti Maria Rautio, asiantuntijavinkit Terttu Pajamäki Plantagen, kuvat valmistajilta

Kauniit ruukkuistutukset on helppo tapa saada ilmettä pihaan ja etenkin keväällä niillä saa nopeasti piristystä ennenkuin luonto kunnolla herää. Ruukkujen materiaaleista ja muodoista löytyy valinnanvaraa ihan jokaiseen makuun. Paitsi tyyliä, ruukkuostoksilla kannattaa miettiä tuotteen käyttötarkoitusta.

Valitse talon tyyliin

Paras kokonaisuus syntyy, kun valitsee ruukut talon tyyliin ja rakennetun ympäristön värimaailman mukaisesti. Esimerkiksi pelkistetyn ja modernin rakennuksen sisääntuloa komistaa parhaiten pelkistetty ruukku, kun taas perinteiseen mökkityyliin tai rönsyilevään puutarhaan sopii romanttisempi vaihtoehto; kuvioitu, koristeltu tai vaikkapa jalallinen ruukku. Kesällä 2013 trendikkäimpiä ovat metallipintaiset ruukut, kangasruukut ja mustaksi maalatut ja värikkäät pinnat. Myös rustiikkiset terrakottaruukut tekevät paluuta.

Suhteuta istutuksen koko

Ruukkujen asettelussa vain luovuus on rajana. Tee muutaman pienen ruukun suloisia ryhmittelyjä, ja istuta niihin useiden eri lajien yhdistelmiä. Suuren tilan katseenvangitsijoita ovat selkeälinjaiset ruukut, joista saa muodostettua vain parilla kasvilla lähes veistoksellisen kokonaisuuden. Tärkeintä on, ettei lopputulos ole liian vaatimaton tai liian hallitseva pihan, terassin tai pervekkeen mittakaavaan nähden.

Tarkista kasvien tarpeet

Mieti enne ostoa ulkoruukun käyttötarkoitusta: istutatko ruukun täydeltä yksivuotisia kesäkukkia vai haaveiletko monivuotisesta ryhmästä? Yksivuotiset istutukset menestyvät säännöllisesti hoidettuina pienemmässäkin ruukussa. Jos taas haluat ruukkuun esimerkiksi havukasveja, on huomioitava talviolosuhteet. Menestyäkseen yli kylmän kauden, monivuotisten kasvien juuret tarvitsevat runsaasti multatilaa, jotta ne eivät jäädy pakkasilla ja pysyvät muina aikoina riittävän kosteina.

Valmistaudu kasteluun

Reiällisen ruukun voi huoletta sijoittaa taivasalle, sillä mahdollinen liika vesi valuu siitä pois. Toisaalta reiälliseen istutetut kasvit tarvitsevat kesäkuumilla kastelua lähes päivittäin. Altakastelevat ruukut sopivat hyvin suojaisille paikoilla, joissa sateista ei ole haittaa. Niissä kasteluväli on pidempi, jolloin lomallekin voi lähteä huoletta muutamaksi päiväksi.

Ruukun huolto

Ulkoruukkujen huolto on lähinnä puhtaudesta huolehtimista. Ainakin kasvien ja mullan vaihdon yhteydessä ruukku tulisi pestä pesuaineliuoksella. Syksyn saapuessa ruukuista tulee ohjata liiallinen vesi pois, jotta se ei jäädyttyään halakise ruukkua.

Lue myös