Harrasta pihaa – kirjavinkkejä

Koonnut Mira Halonen

Toimitus tutustuu piha-aiheisiin oppaisiin, kirjoihin ja muihin alan julkaisuihin ja vinkkaa parhaimmista teille tällä palstalla. Kokoa kattava pihaihmisen kirjasto vinkkiemme avulla tai lainaa kirjastosta. Kirja on myös ihana lahja!

 

PUUTARHAPIIPEROLLE

Opi_leikkaamaan

OPI LEIKKAAMAAN puita ja pensaita on puutarhaharrastajan perusopas. Selkeiden piirroskuvien ja ohjeiden avulla leikkaat oikeaoppisesti eikä puutarhasi pääse villiintymään. Mukana myös varttaminen ja vahinkojen korjaaminen. 96 s.

Lars-Eric Samuelsson ja Ulf Schenkmanis (Minerva 2013)

30_minuuttia

30 MINUUTTIA puutarhassa tarjoaa nokkelia ja käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla puutarhanhoito sujuu vikkelään. Useita pikkuprojekteja amppeleista valaistukseen, joista kaikista värikkäät ja vaiheikkaat kuvat ja ohjeet. 196 s.

Jenny Hendy (Readme.fi 2013)

Puutarhakirja

PUUTARHAKIRJA Ammattilaisten salaisuudet. Ideakirja antamaan inspiraatiota aloittelijalle, mutta myös kokeneemmalle puutarhurille. Nopeita, helppoja, lyhyitä nostoja esim. perennoista, hyötykasveista, koristelusta. 240 s.

Joanna Smith (Readme.fi 2013)

Uusi_puutarha

UUSI PUUTARHA ajan ja paikan hengessä. Suomalainen maisemasuunnittelija auttaa sinua perustamaan ja toteuttamaan helppohoitoisen, väri- ja kasvivalinnoiltaan tasapainoisen puutarhan. Havainnollisia piirroksia ja väripalettikiekko. 208 s.

Tanja Nieminen (Karisto 2013)

Puutarhassa_kotini

PUUTARHASSA KOTINI esittelee 12 Etelä-Suomen avointa puutarhaa vuodelta 2012. Kirjan kuvat ovat kauniita katsella ja löytyy jokunen ideakin poimittavaksi omaan ulkotilaan. Ihania tunnelmia 144 s.

Mia Grönstrand, Katja Juurakko (Tammi 2013)

Piha_maalla

PIHA MAALLA – unelmoi ja suunnittele. Suomalaiset maaseutupihat eivät ole niinkuin ennen, vaan ne ovat saaneet uudenlaisia toimintoja ja tunnelmia perinteitä kuitenkaan unohtamatta. Kirjassa edetään aihe kerrallaan runsain kuvin. 120 s.

Jutta Ahro (Maa- ja kotitalousnaisten keskus 2011)

Puutarhurin_syksy_ja_talvi

PUUTARHURIN SYKSY ja talvi. Kirja tajoaa pientä askartelua mukavien puutarhatöiden lomassa. Pimeinäkään vuodenaikoina ei kauneus ja tekeminen pihalta lopu. 168 s.

Leena Luoto, Tiina Klemettilä, Heikki Luoto (Tammi 2013)

Puutarhan_aika

PUUTARHAN AIKA tarjoaa lukijalle puutarhafilisofiaa. Kasveja hoitaessaan tulee hoitaneeksi myös sieluaan. Elämää katsellaan eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Mukana aimo annos puutarhatietoutta ja käytännön ohjeitakin. 152 s.

Tuulia Aho ja Minna Kurjenluoma (WSOY 2013)

Puutarhamaailma

PUUTARHAMAAILMA 2013 on jatkoa 2012 ilmestyneelle teokselle. Mukana parvekkeita ja pihoja yrtti- ja rohdoskasveineen, kukkasipuleita ja kompostointia, nikkarointia ja ruukkupuutarha. Luvassa myös matka Chelsean puutarhanäyttelyyn. 153 s.

Satu Laatikainen (Karisto 2013)

   

 

KASVIEN JA KUKINTOJEN PARHAAKSI

Maanpeitekasvit

MAANPEITEKASVIT – luo vihreä pihapiiri johdattaa perustusten teosta lähtien upeaan kukkaloistoon. Tutustu maanpeitekasvien hyötyihin ja valitse omasi laadukkaista lajiesittelyistä. 242 s.

Kirsi Tuominen ja Olavi Niemi (Minerva 2013)

Kesakukat

KESÄKUKAT Väriloistoa puutarhaan etenee väri väriltä esitellen runsain kuvin kesäkukkien hehkua. Paljon ehdotuksia sekä varjoon että paahteeseen. Mukana lisäksi astian valinta, kasvien hoito, taudit ja lisääminen. 190 s.

Inger Palmstierna (Minerva 2012)

Pihan_puut_ja_pensaat

PIHAN PUUT JA PENSAAT. Sopivien puiden ja pensaiden valinta ei ole helppoa. Kirja auttaa muodostamaan kuvan niiden ulkonäöstä, koosta ja kertoo vaatimukset maaperän ja sijainnin suhteen. Ohjeet myös istuttamiseen ja hoitamiseen. 190 s.

Inger Palmstierna (Minerva 2013)

Hehkuvat_sipulikukat

HEHKUVAT SIPULIKUKAT 250 kauneinta lajia. Miten onnistuu sipulikukan kasvatus siemenestä? Tämä ja lukuisa joukko helpompia ja tutumpia sipulikukkia löytyvät kirjasta. Painotus on laji- ja lajike-esittelyssä, mutta mukana myös hoito-ohjeita. 208 s.

Tommy Tønsberg, Kenneth Ingebretsen (Minerva 2013)

Kukoistava_kotipuutarha

KUKOISTAVA KOTIPUUTARHA on teos, josta löytyy kattavasti puutarhatietoutta suunnittelusta tiloihin, kasvilajeja, hyötypuutarha ja kasvien hoito. Mukana sellaisia helmiä kuin allergikon puutarha, kalkinkarttajakasvit ja puutarha Lapissa. s. 575.

Christel Kvant ja Inger Palmstierna (Otava 2013)

   

 

TUUNAAJALLE

KIERRÄTYSPUUTARHA Turhan tavaran uusi elämä pihassa. Kirja sisältää kekseliäitä kierrätysideoita ja ohjeet niiden toteuttamiseksi. Mukana muun muassa tilanjakaja ruosteisesta joustinpatjan rungosta, maja miniväelle jämälaudoista ja hyönteishotelli saviruukuista. 192 s.

Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku (Tammi 2013)

KAUNIS PIHA helposti. 36 jopa alle kahdessa tunnissa toteutettavaa ideaa. Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet valokuvien kera. Kokeile esimerkiksi koristeraparperia vanhoihin kottikärryihin tai kankaisen amppelin kietaisua. 128 s.

Tessa Evelegh ja Debbie Patterson (Gummerus 2013)

Tikkuja_ristiin

TIKKUJA RISTIIN kaunista kotiin luonnon materiaaleilla. Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet, kuinka teet kauniita, tyylikkäitä ja moderneja koristeita ja hyötyesineitä. Tekeminen on helppoa, sillä mitään erikoistyökaluja ei tarvita. Runsaasti ideoita eri vuodenaikoihin. 152 s.

Ulla Vestola, Martti Leppä (Minerva 2013)

Kuvanveisto

KUVANVEISTO – betoniveistäjän käsikirja. Kattava opas kuvanveistosta kiinnostuneille. Kaikki betonin valmistuksesta, raudoittamisesta, muottiin valamisesta ja jälkikäsittelystä. Paljon kuvia valmistuksesta, töistä ja niiden sijoittamisesta ympäristöönsä. 106 s.

Kauko Linna (Mediapinta 2008)

UUSIEN RAKENTEIDEN SUUNNITTELUUN

Olohuone_puutarhassa

OLOHUONE PUUTARHASSA -teos johdattaa ulkotilojen jopa yllättäviin käyttömahdollisuuksiin. Kuudestatoista kauniista pihasta voi löytää ehdotuksia ja ideoita itselle. Hurmaava matka tämän päivän puutarhoihin! 100 s.

Ulrika Grönlund, Peter Carlsson, Gunnar Nydrén, Helena Åkesson Liedberg (Minerva 2012)

Pihalle!

PIHALLE! Piharakentajan opas. Kokeneiden rakentajien vinkit ja havainnolliset valokuvat jokaisesta työvaiheesta opatavat piharakentajaa muun muassa pohjatöissä, muurin, portaiden ja pation teossa, pihavalaisinten asennuksessa ja kasvien istutuksessa. 158 s.

Maija Pelkonen, Vesa Kylmälä (WSOY 2008)

Kivi puutarhassa teksti

KIVI PUUTARHASSA. Kirja modernien ja eurooppalaisten pihojen ja puutarhojen rakentamiseen käytettävistä kivistä. Kirjassa esitellään monipuolisesti kautta koko Euroopan saatavilla olevia kivimateriaaleja sekä luonnon-, että betonikiviä, annetaan suunnittelu- ja asennusohjeita sekä neuvotaan tuotteiden valinnassa. 285 s.

Kari Heimonen (Tammi 2009)

Kotipihan_kivet teksti

KOTIPIHAN KIVET JA KIVEYKSET -teoksen ohjeet käsittelevät niin kivipuutarhan suunnittelua kuin kaikenlaisten kivirakennelmien ja -pintojen rakentamista ja muuraamista. Kivistä voi ohjeiden mukaan tehdä puutarhapöydän, grilli- tai nuotiopaikan tai veistoksen puutarhaan. 95 s.

Nils Skaarer (Otava 2011)

Peruskorjaus_ja_rakentaminen

PIHAN PERUSKORJAUS & RAKENTAMINEN kirjassa on mukana tavallisimpien rakenteiden, kuten muurien, portaiden, ulkovalaisinten ja aitojen korjaus ja rakentaminen. Selkeät rakennepiirrokset ja värikuvat. 67 s.

Ella Räty, kuvat Anja Weckman ja Ella Räty (Taimistoviljelijät 2009)

Rakenna_kotipihalle

RAKENNA KOTIPIHALLE Perustekniikat, käytävät ja oleskelualueet, aidat ja muurit, portit, terassit, kuistit, vajat ja huvimajat.

Pihan rakennushankkeita laatoitetusta käytävästä käytävästä upeaan lasikuistiin. Mukana havainnollisia valokuvia työvaiheista sekä piirroskuvia. 367 s.

Jens Brännback, Jorma Salonen, Pirjo Sireeni (Otava 2011)

Puutarhan_kaytavat_ja_tukimuurit

PUUTARHAN KÄYTÄVÄT JA TUKIMUURIT. Kirjan ohjeilla teet puutarhaan polkuja, tyylikkäitä käytäviä ja ajoväyliä. 88 s.

Ingald Andersson (Kustannus-Mäkelä 2012)

   

VILLIINNY VILJELYYN

Kaupunkiviljely

KAUPUNKIVILJELY Mitä tarvitaan, että saadaan herkullisia hyötykasveja? Teoksen avulla kerrostalon piha, viljelypalsta, parveke ja jo ikkunalaudan pätkäkin otetaan 30 syötävän kasvin viljelyalustaksi. Mukana esimerkkejä yhteisöllisistä viljelmistä. 108 s.

Useita tekijöitä (ProAgria Keskusten Liitto 2013)

Villiinny_kaupunkiviljelijaksi

VILLIINNY KAUPUNKIVILJELIJÄKSI Lähiruokaa tosi läheltä. Hyvä sato syntyy jo pienissäkin tiloissa. Kirjassa uppoudutaan viljelyn saloihin filosofisista ja ravitsemuksellisista lähtökohdista. Mukana vinkkejä kasvatustulosten käyttöön ruuanlaitossa. 128 s.

Varpu Tavi (Gummerus 2013)

Kaupunkiviljelijan_opas

KAUPUNKIVILJELIJÄN OPAS – Löydä syötävä kaupunki. Kaikki kasvien valinnasta aina sadon säilömiseen asti. Lisäksi asiaa muun muassa kanoista, pihauunin rakentamisesta, kompostoinnista ja mehiläisistä. 204 s.

Salla Kuuluvainen, Rosemarie Särkkä (WSOY 2013)

Siementen_keraaminen

SIEMENTEN KERÄÄMINEN, säilyttäminen ja vaihtaminen. Kirja näyttää miten jokainen kotipuutarhuri voi ottaa talteen ja kylvää omat siemenensä, ja miksi niin kannattaa tehdä. Laaja katsaus aiheesta historiasta tähän päivään. Lopussa siemenluettelo. 128 s.

Josie Jeffery (Nemo 2013)

Oma_herne

OMA HERNE ja valitut pavut vie lukijan kasvien jalostamisen maailmaan. Perehtymällä vanhoihin viljelykasveihin ja siemenperintöön voit saada uuden ulottuvuuden puutarhaharrastukseesi. 160 s.

Aura Koivisto ja Risto Sauso (Tammi 2013)

Pihalla_kasvaa_pepino

PIHALLA KASVAA PEPINO. Lähde kokeilemaan intohimoisen tarhurin kannustamana hieman eksoottisempiakin kasveja. Käytännön läheisissä vinkeissä myös reseptit, kuinka käytät japaninotakilokkia, kuirimoa tai kruunukakkaraa. 152 s.

Mary Kuusisto (Kirjapaja 2013)

Puutarha_laatikoissa

PUUTARHA LAATIKOISSA vie ruukkujen, amppeleiden, laatikoiden ja kasvihuoneiden ääreen. Runsaan ja kauniin kuvituksen ohella hyötytietoa muun muassa sopivasta multatilasta, laatikoiden väleistä ja ruukkujen alustoista. 198 s.

Saila Routio (Minerva 2013)

   

PIHAKOKIN HERKKUJA

Raakaruoka-aika

RAAKARUOKA-AIKA! Herkkuja ilman hellaa ja uunia. Trendikäs ruoka syntyy hellävaraisella ruoanlaitolla kuten marinoimalla, kuivattamalla ja hapattamalla. Erittäin monipuolinen reseptiikka alkupaloista jälkiruokiin saakka. 235 s.

Outi Rinne (Atena 2013)

Kausiherkkuja

KAUSIHERKKUJA omasta pihasta. Kirjassa esitellään ruokavuosi keväästä syksyyn annoskuvin ja reseptein, joissa käytetään oman pihan ja lähiympäristön rakaa-aineita. 316 s.

Hannele Kojo (Tietoverkosto Eksakti 2012)

Viettelevat_villiyrtit

VIETTELEVÄT VILLIYRTIT -kirja muistuttaa, että syksyllä ja jopa ympäri vuoden on poimittavia kasveja, joita voit hyödyntää ruoanlaitossa. Kokeile kallioimarretta tai katajanmarjaa. 255 s.

Jouni Toivanen (Teos 2013)

Grillilisukkeet

GRILLILISUKKEET. Kaipaatko grilliherkkujen lisukkeiksi muutakin kuin perunoita? Kirja tarjoaa ohjeet mitä tarjota grillatun naudan, possun, broilerin tai kalan kanssa sekä parhaat marinadit. 244 s.

Kati Jaakonen (Readme.fi 2013)

Grillimestari

GRILLIMESTARI – Suuri grillauskirja. Ne mehevimmät pihvit, täydellinen barbeque-kana ja savustettu kala. Valokuvat ja vaiheittaiset ohjeet. 224 s.

Fred Thompson (Readme.fi 2013)

Purtavaa_pohjolasta

PURTAVAA POHJOLASTA -kirja syntyi samannimisen televisiosarjan kuvausten yhteydessä. Seuraamme kuinka parsat nousevat mullasta ja turskat merestä kutkuttavien ruokaohjeiden kera. 200 s.

Kenneth Nars (Ramson publishing 2012)

PIHANIKKARILLE

   

UPEAT TERASSIT Ideoita suunnitteluun ja rakentamiseen. Terassi on seurustelupaikka, keittiö, ruokailutila ja auringonottopaikka. Sen erilaisiin muotoihin, kulmiin ja tasoihin meidät tutustuttava teos sisältää runsaasti kuvamateriaalia ideoinnin avuksi. Sivuilla on huomioitu myös kaiteet, istuimet, upotukset, portaat, istutusaltaat, pergolat ja katokset, sermit ja aidat sekä tulisijat. 128 s.

Chris Peterson (Gummerus 2012)

Rakennetaan_puusta

RAKENNETAAN PUUSTA. Työohjeet-osio opastaa esimerkiksi terassin, portaiden, huvimajan, kasvihuoneen, istutuslaatikoiden, pikku siltojen, aittojen ja kalusteiden rakentamisessa. 153 s.

Hans Mårtensson (Kustannus-Mäkelä 2011)

Pihanikkari

PIHANIKKARI-kirjassa on ohjeita helpoista pikkutöistä vaativiin rakennelmiin, portaista kasvitukiin ja pihavaloihin sekä leikkitiloista autotalliin ja istutuksiin. Tarkat rakennuspiirustukset, työohjeet ja tarvikeluettelot neuvovat vaihe vaiheelta. 160 s.

Laif Qvist (Otava 2011)

Nikkaroi_pihapiiriin

NIKKAROI PIHAPIIRIIN. Teoksessa on 65 erilaista ja eritasoista pihan puutyöprojektia, joista kaikista on selkeät ohjeet piirroksineen ja kuvineen. Ohjeita kukkalaatikoista terasseihin. 215 s.

Anna Jeppsson, Anders Jeppsson, Hans-Ove Ohlsson (Kustannus-Mäkelä 2009)

untitled

MAAKELLARI. Kirjassa on viden maakellarimallin piirutukset ja tarvikeluettelot. Rakentamista on esitelty sanoin ja havainnollisin kuvin. 80 s.

Urpo Nurmisto (Moreeni 2011)

Grilli_omaan_pihaan

GRILLI OMAAN PIHAAN. Kirjan ohjeiden mukaan voi rakentaa esimerkiksi pihagrillin, muuratun grillin, liikutettavan kaasugrillivaunun, grillikatoksen ja savustusuunin. 70 s.

Esko Kuokkanen (Moreeni 2011)

Puutarhanikkari

PUUTARHANIKKARIssa aiheina ovat muun muassa aidat, portit ja terassit. Selkeitä piirroksia, yksityiskohtia ja puutavaramittoja rakentamisen tueksi. 191 s.

Ingald Andersson (Kustannus-Mäkelä 2008)

Nikkaroi_puutarhaan

NIKKAROI PUUTARHAAN sisältää noin 40 projektia kattavat erilaisia töitä muun muassa seinäritilästä parvekekatokseen. Havainnolliset ohjeet, yksityiskohtainen kuvitus ja tarkat rakennuspiirustukset. 117 s.

Anna ja Anders Jeppsson (Kustannus-Mäkelä 2012)

Unelmien _huvimajat

UNELMIEN HUVIMAJAT Kirja sisältää yhden huvimajan rakennusohjeet ja piirustukset. 127 s.

Arja Paasio (Ateena 2009)

Kalusteet_terassille_ja_puutarhaan

KALUSTEET TERASSILLE JA PUUTARHAAN. Ohjeita erilaisten puutarhakalusteiden tekemisestä terassille, pihapiiriin sekä puutarhaan. 127 s.

Riku Himanen ja Markku Koivuniemi (Alfamer 2005)

Kesakeittiot

KESÄKEITTIÖT. Kattavasti kesäkeittiöiden rakentamisesta, aina suunnittelusta erilaisten kesäkeittiöiden ja ruokailutilojen rakentamiseen. Ohjeita ulkotakkojen ja leivinuunien muuraamiseen. 127 s.

Beate Slipher, Ole H. Krokstrand, Jan Lund, Bjarne J. Pedersen, Päivi Kivelä (WSOY 2008)

   

LUONNOSSA LIIKKUJALLE

Metsan_tarina

METSÄN TARINA. Kirja on saanut alkunsa samaa nimeä kantavasta dokumenttielokuvasta. Seuraamme karhuja, pöllöjä ja muita vanhan metsän asukkaita ja elämää upein kuvin ja koskettavan tarinankerronnan avulla. 216 s.

Ville Suhonen, Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen (Maahenki 2013)

Eratulilla

ERÄTULILLA. Riemukkaita erätarinoita, läheltä piti -tilanteita, kuvia ja reseptejä televisiosta tutun Erätulilla-sarjan tapaan kauniissa kansallispuistomaisemissa. 174 s.

Milla Madetoja ja Jari Salonen (Gummerus 2013)

       
 

 

 

 

       
       
       

Lue myös