Aurinkosuojaus

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajilta

Aurinkosuojat vähentävät UV-säteilyn määrää, mikä saattaisi aiheuttaa terveyshaittoja ja vaurioittaa materiaaleja ja haalistaa värejä. Niiden käyttö vaikuttaa myös kodin valaistus-, lämmitys- ja jäähdytystarpeeseen.

Asuintilojen yhteyteen asennettavat markiisit ja screenkaihtimet ovat suosittuja. Ne varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tämän vuoksi ne säästävät jäähdytykseen käytettävää energiaa. Tyypillistä markiiseille ja screenkaihtimille on, että muoviset ja kankaiset tekstiilit voi laskostaa, rullata tai vetää sivuun, kun niitä ei tarvita. Kankaissa on paljon laadullisia eroja. Uusimmat hyödyntävät nano- ja teflonkäsittelyjä, jotka helpottavat ja vähentävät hoidon tarvetta. Teknisillä ratkaisuilla ja automatiikalla saadaan helppokäyttöisyyttä, mutta ne toki nostavat tuotteiden hintoja. Jos kodin ulkopuoliset asennukset eivät tule kysymykseen, muista myös ikkunan sisäpuolelle asennettavat erilaiset kaihtimet ja laskos- ja paneeliverhot.

Pihaan ja puutarhaan tarkoitetut, jatkuvaan käyttöön ja sään vaihteluille suunnitellut aurinkovarjot helpottavat hellettä tehden terassihetkestä viileämmän ja miellyttävän. Varjot suojaavat myös pieniltä kesäisiltä sadekuuroilta. Akryyli- tai polyesterikankaan on hyvä ollakin käsitelty hometta ja likaa hylkiväksi. Jos haluat useamman kuin yhden kauden kestävän ratkaisun, kiinnitä huomiota myös rungon ja mekanismin laatuun. Laadukkaan varjon tunnistaa usean vuoden takuusta. Mieti myös aurinkovarjon puhdistusta ja säilytystä – tarvitsetko esimerkiksi suojapussin? Muista myös tukeva ja kestävä aurinkovarjon jalka ettei ensimmäinen tavallista voimakkaampi tuuli riko sijoitustasi. Pergolaan tai esimerkiksi puihin kiinnitettävät purjeet ovat edullinen ja nopea ratkaisu, eikä purjeen varastointi vie paljoa tilaa. Purjeen voi helposti ommella myös itse. Purjeiden kohdalla kannattaa kiinnittää myös huomiota laatuun, sekä kankaan että kiinnitysrenkaiden ja nyörien. Jos ompelet itse, kysy kangaskaupasta erityisesti terassin katokseksi, kalusteisiin ja seiniksi sopivia kankaita.

 

Lue myös