Veden suloista solinaa

Koonnut Eeva Ek Asiantuntijana Jouko Kauppi Vesilähteestä

Pihan vesiaiheet voidaan karkeasti jakaa kahteen pääluokkaan: rakennettavat ja valmiit. Rakennettavat vesiaiheet voidaan koota myös erilaisista puolivalmisteista kuten muoviallas, pumppu ja suodatin. Valmiit vesiaiheet ryhmitellään tavallisimmin pintamallisiin ja maahanintegroitaviin valmisvesilähteisiin.

Valmisvesiaiheet painavat muutamamasta kilosta satoihin kiloihin ja tavallisimmin niissä on vettä 5–15 litraa. Sähköllä toimiva pumppu nostaa vettä valumaan, suihkuamaan, pulppuamaan tai tihkuttamaan. Sähkönkulutukseltaan valmisvesilähteiden pumppu vastaa tavallisen hehkulampun vaatimaa sähköntarvetta.

Vinkki! Varmista vesilähdettä hankkiessasi tuotteen sopivuus ulkokäyttöön ja että sähköjohdon pituus on suunnittelemaasi paikkaan riittävä.

Ääntä ja valoa kohtuudella

Vesiaihe rentouttaa ja rauhoittaa, kun sen ääni on solisevaa eikä lorisevaa. Mitä korkeammalta vesi altaaseen putoaa, sitä kovempi on ääni. Kovaääniset suihkulähteet kannattaakin sijoittaa oleskelualueista hieman kauemmaksi.

Tummuvassa illassa valo tuo vesiaiheeseen erityistä tunnelmaa. Tavallisimmin käytetään led-valoja, joiden sähkönkulutus on vaatimaton ja käyttötunnit runsaat.

Varaudu huoltotoimiin ja talvilepoon

Valmisvesilähteet ovat helppohoitoisia. Riittää, kun korvaat vesisäiliöön auringon haihduttaman veden viikoittain. Tämä sujuu samalla kun kastelee kesäkukkia. Useimmat valmistajat suosittelevat lisäksi puhdistamaan vesilähteen 1–2 kertaa kesässä ihan vesiletkulla ruiskuttamalla. Jos vesilähde sijaitsee aurinkoisella paikalla ja kerää paljon siitepölyä, suositellaan veteen lisättäväksi puhdistuskemikaalia.

Rakennettavat vesilähteet vaativat suuresta vesimäärästään johtuen usein suodatinkoneiston ja muita vedenpuhdistusratkaisuja kuten kvartsihiekkaa, puhdistavia vesikasvia tai kemikaaleja. Pelkkä veden virtaus ei riitä pitämään allasta puhtaana.

Talveksi kaikista ulkovesiaiheista otetaan pumppu sisätiloihin. Optimaalisinta olisi säilyttää pumppu vedessä esim. ämpärissä. Maahanintegroitavista valmisvesilähteistä upotettuna oleva vesisäiliö jätetään tavallisimmin maahan vedellä täytettynä. Maanpäällinen osa suojataan hupulla. Pintamalliset valmisvesilähteet kannattaa puolestaa tuoda joko sisäkäyttöön tai varastoida odottamaan kevättä.

Veden_solina_2

Veden_solinaVeden_solina_3

Lue lehdestä 2/2015 kuinka valitset vesiaiheen talon tyyliin.

Lue myös