Toteuta ulkoporeallasunelmasi

 poreallas_1

Teksti ja kuvat Mira Halonen

Kun lähtee toteuttamaan unelmaansa porealtaasta omalla pihalla, ei heti arvaakaan mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon.

Tilaan sopiva malli, myös ulkomitoiltaan

Porealtaan vaatima kokonaistila on paljon enemmän kuin sen omat ulkomitat. Huoltoluukun tulee avautua ongelmitta ja toimenpiteet suorittavan henkilön mahtua sujuvasti tekemään työt tarpeen mukaan – vuodenajasta riippumatta. Porealtaalle suositellaan noin 80 senttimetrin tyhjää tilaa sille sivulle, jossa laitteistolokero sijaitsee.

Jotta vesi pysyy roskista vapaana eikä lämpöä ja vettä haihdu mahdottomasti, poreallas varustetaan aina kannella. Kansimekanismi kiinnikkeineen ja kannen avaaminen vaativat vielä mallista riippuen noin 20–60 senttiä lisätilaa porealtaan takasivulle.

Tilankäyttöä suunniteltaessa kannattaa varata tilaa myös altaaseen menemiseen ja altaasta nousemiseen portaineen ja mahdollisine kaiteineen. Ja talvella voi olla tarpeen luoda lumet polulta.

Lisäksi tarvitaan etäisyyttä ympäröiviin materiaaleihin. Esimerkiksi talon ulkoseinä ja terassilaudoitus todennäköisesti kastuvat roiskevedestä – ainakin lapsiperheessä. Paljaat varpaat tekevät myös omat jälkensä; altaaseen menon on hyvä sujua puhtain jaloin ja jalkojen kuivauksen onnistua altaasta poistuttaessa vaikka betonikivetyllä alueella.

Kantavatko rakenteet?

Asennuspaikan tulee kestää altaan painon lisäksi veden ja kylpijöiden paino. Seitsemän hengen 1 420 litran altaan alustan tulee kestää siis noin 2 737 kilon paino. Oleellista on, että alusta on ehdottoman tasainen, jotta tämä paino jakaantuu tasan koko altaan alueelle. Suosittua on tehdä betonilaatoitus tai valaa alustaksi vähintään kymmenen sentin paksuinen betonilaatta, jossa on 1,3 sentin kaato kolmen metrin matkalla, jotta sade- ja roiskevesi valuu pois. Parvekkeelle tai terassille aiotussa asennuksessa on oltava huolellinen ja kysyttävä tarvittaessa neuvoja rakennusinsinööriltä. Myös altaan täyttö vedellä tai tyhjentäminen tulee sujua vahingoitta.

Käytä ammattilaisia

Poreallas vaatii toimiakseen oman, yksivaiheisen, 16 ampeerin sähkösyötön vikavirtasuojalla. Vain valtuutettu sähköasentaja saa tehdä sähkökytkennän. Jos hankit itse tarvikkeet, varaa riittävästi 2,5 mm²-kumikaapelia ja vetosuoja. Rhythm-altaassa on sähköjohdon läpivientimahdollisuus kahdessa alakulmassa. Kaapelia on hyvä varata läpivientikohdasta vielä metrin verran, että kytkentä onnistuu.

Ammattilaisen apu on myös suositeltavaa itse altaan kuljetuksessa ja asennuksessa. Asennus hoituu asentajalta tunnista neljään tunnissa. Yksikin asentaja riittää, jos taloudessa on kantamaan valmiita apuvoimia paikalla. On hyvä perehtyä etukäteen paketin kokoon, painoon ja kuljetusasentoon, huomioida portit, portaat ja aidat ja poistaa mahdolliset esteet. Joskus on tarpeen sopia nosturin käytöstä.

Asentaja purkaa ja vie mennessään pakkausjätteet. Hän kiinnittää ja tarkistaa kansimekanismin toiminnan. Laitteistolokerosta asentaja tarkistaa pumpun ja lämmittimen kiristysliitokset. Kun altaan pinnat on pyyhitty siivousliinalla, on aika sulkea tyhjennysputki ja laskea altaaseen puhdas vesi esimerkiksi puutarhaletkulla. Kun veden pinta on ylimpien suutinten yläpuolella, asentaja kytkee virran ja testaa pumpun toiminnan. Häneltä saa myös opastusta ohjauspaneelin, suodatinten ja allasveden hoitoaineiden käyttämiseen.

Ei yllätyksiä ylläpidossa

KuumaLähteellä on lukuisia altaita heti toimitukseen varastossaan, mutta kahdeksan viikon kuluttua tehdastilauksesta atriumpihaan valittu Rhythm on paikoillaan. Vielä ilmaus, veden hoitoaineiden lisäys, klooraus ja kierrätys, niin pisin piina voi alkaa – perheen lapset joutuvat odottamaan veden lämpötilan nousua haluttuun arvoon noin vuorokauden. Aikuiselle tämä on hyvää aikaa perehtyä käyttäjän oppaaseen. Kaikkea on mahdotonta sisäistää heti, joten säilytä ohje. Myös hoitoaineille ja varasuodattimelle voi miettiä sopivaa sijoituspaikkaa altaan läheltä. Noudattamalla hoitosuosituksia ei ylläpito pääse yllättämään kuin korkeintaan helppoudellaan.

Kuvausrekvisiitta:

Harmaa ja beige matto Saltex www.mattojentehtaanmyymala.fi, Pulcino-valaisin www.roltrade.fi, Terassilämmitin www.power.fi, Konstsmiden sininen valosarja www.valohuone.fi, Kylpytakit ja tossut www.jokipiinpellava.fi, Saunatyynyt, pyyhkeet ja laudeliinat www.lapuankankurit.fi, Suuri ruukku www.sisustaulkona.fi.

poreallas_4poreallas_2poreallas_3

 

Lue myös