Talviherkkuja terassille

somista_5

Koonnut Eeva Ek ja Mira Halonen, kuva Mira Halonen

Marsipaanimakeiset

Annoksia noin 30

200 g marsipaania

100 g nougat’a

200 g tummaa suklaata

Tomusokeria kaulintaan

Manteleita tai muita pähkinöitä ja siemeniä koristeeksi

Siivilöi tomusokeri tasolle ja kaulitse puolet marsipaanista. Lisää tarvittaessa tomusokeria marsipaanin päälle ja kaulitse ohueksi. Tee samoin nougat’lle. Yritä olla mahdollisimman nopea, muuten nougat sulaa. Laita nougat-levy marsipaanilevyn päälle. Kaulitse toinen osa marsipaanista levyksi ja laita se nougat-levyn päälle. Jaa levy paloiksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta makeiset sulaan suklaaseen ja koristele pähkinöillä ja siemeniä.

Paahdetut mantelit

Kahvikupillinen vettä

2 kahvikupillista sokeria

3 kahvikupillista manteleita

Laita kaikki aineet paksupohjaiseen pataan, matalalle lämmölle. Tasainen lämpötila on tärkeää. Hämmennä seosta välillä. Kun vesi alkaa höyrytä ja sokeri muodostaa kiteitä, hämmennä seosta voimakkaasti. Kun noin puolet sokerista alkaa sulaa ja muistuttaa karamellia, kaada seos nopeasti leivinpaperin päälle. Kun mantelit ovat jäähtyneet, erottele ne toisistaan käsin.

Glögi itse tehden

2,2 dl vettä

2,5 dl hienoa sokeria

2 pientä appelsiinia tai 3 klementiiniä, jotka on koristeltu kokonaisella mausteneilikalla

1 viipaloitu sitruuna

2 kanelitankoa

1 pullo kuivaa punaista pöytäviiniä

0,5 pulloa punaista portviiniä

Muskottipähkinää raastettuna tarjoiluun

Laita vesi kattilaa, lisää sokeri, appelsiinit/klementiinit ja sitruunasiivut. Lämmita varovasti kunnes sokeri liukenee. Lisää kanelitangot, viini ja portviini. Lämmitä kiehumispisteeseen, mutta älä keitä (ettei alkoholi haihdu). Tarjoile!

Lue myös