Koonnut Eeva Ek ja Mira Halonen, kuva Mira Halonen
Marsipaanimakeiset
Annoksia noin 30
200 g marsipaania
100 g nougat’a
200 g tummaa suklaata
Tomusokeria kaulintaan
Manteleita tai muita pähkinöitä ja siemeniä koristeeksi
Siivilöi tomusokeri tasolle ja kaulitse puolet marsipaanista. Lisää tarvittaessa tomusokeria marsipaanin päälle ja kaulitse ohueksi. Tee samoin nougat’lle. Yritä olla mahdollisimman nopea, muuten nougat sulaa. Laita nougat-levy marsipaanilevyn päälle. Kaulitse toinen osa marsipaanista levyksi ja laita se nougat-levyn päälle. Jaa levy paloiksi. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta makeiset sulaan suklaaseen ja koristele pähkinöillä ja siemeniä.
Paahdetut mantelit
Kahvikupillinen vettä
2 kahvikupillista sokeria
3 kahvikupillista manteleita
Laita kaikki aineet paksupohjaiseen pataan, matalalle lämmölle. Tasainen lämpötila on tärkeää. Hämmennä seosta välillä. Kun vesi alkaa höyrytä ja sokeri muodostaa kiteitä, hämmennä seosta voimakkaasti. Kun noin puolet sokerista alkaa sulaa ja muistuttaa karamellia, kaada seos nopeasti leivinpaperin päälle. Kun mantelit ovat jäähtyneet, erottele ne toisistaan käsin.
Glögi itse tehden
2,2 dl vettä
2,5 dl hienoa sokeria
2 pientä appelsiinia tai 3 klementiiniä, jotka on koristeltu kokonaisella mausteneilikalla
1 viipaloitu sitruuna
2 kanelitankoa
1 pullo kuivaa punaista pöytäviiniä
0,5 pulloa punaista portviiniä
Muskottipähkinää raastettuna tarjoiluun
Laita vesi kattilaa, lisää sokeri, appelsiinit/klementiinit ja sitruunasiivut. Lämmita varovasti kunnes sokeri liukenee. Lisää kanelitangot, viini ja portviini. Lämmitä kiehumispisteeseen, mutta älä keitä (ettei alkoholi haihdu). Tarjoile!