Rajoita ja korosta rajaamalla

Teksti Olivia Halonen Kuvat Shutterstock

Nurmikon, istutusalueiden ja kulkuväylien rajaamisella luot puutarhaan siistin ja viimeistellyn ilmeen. Reunustuksen jälkeen nurmikko ei leviä helposti istutusalueelle ja multa pysyy kukkapenkissä kovalla sateellakin. Kauniilla rajauksella saat lisäksi kukkapenkistä esiin kohokohdat ja helpotat pihan siistinä pitoa. Reunustamiseen kannattaa valita puutarhaan ja taloon sopiva tyyli. Tapoja, reunusmateriaaleja ja muotoja on monia!

Kivi on todella monipuolinen reunustus- ja pengerrysmateriaali. Sitä pystyy työstämään haluamaansa muotoon ja se sopii kaarevien ja pyöreiden muotojen tekemiseen. Jos tontilta löytyy isoja luonnonkiviä tai lohkareita, kannattaa niitä hyödyntää pihassa rajaamisessa, jos suorat viivat ja säntillisyys eivät ole tärkeitä. Luonnonkiviä käyttämällä säästät ja saat persoonallisuutta pihaan. Kivien koloihin voi istuttaa söpöjä kivikkokasveja pehmentämään kokonaisuutta.

Korkeiden kohopenkkien tukemiseen käy hyvin pyöreiden luonnonkivien lisäksi betoniset muurikivet, joista löytyy kokoja, värejä ja muotoja moneen makuun. Tiilistä tukevampi vaihtoehto on betoninen kattotiili, mutta silmää miellyttävämpi on lasitettu savitiili. Myytävänä on myös paljon muita erilaisia hiottuja tiiliä ja laattoja, joilla saa istutusten reunat tukeviksi.

Kivien paikka täytyy kuitenkin suunnitella tarkkaan, jotta ne eivät haittaa ruohonleikkuuta. Esimerkiksi sora ja mukulakivi eivät nurmikon reunassa ole käytännöllisiä, vaikka ne ovatkin oiva pari keskenään.

Turveharkot ovat omiaan happamassa maassa viihtyvien kasvien reunustamiseen. Niitä on helppo muokata ja kasata.

Metalli sopii kukkapenkin rajaamiseen silloin, kun halutaan tarkkoja ja suoria linjauksia, jotka kestävät pitkään. Perinteinen englantilainen kanttaus on helppo toteuttaa ja nurmen leikkaus on erityisen helppoa istutusten reunalla. Metalliset rajaukset sopivat erityisesti tasamaalle. Erityisen suosittu on ollut viime vuosina Corten-teräs.

Puu on monikäyttöinen materiaali. Suoralinjaisesti kasvavat ryhmät voi reunustaa helposti puulankulla tai vaikkapa painekyllästetyillä pihalaatoilla tehdyllä polulla. Jos omalta kotipihalta löytyy puupätkiä, niitä voi hyödyntää rajauksessa, vaikka ne eivät kestäkään yhtä hyvin ajan patinaa kuin kyllästetyt lankut ja parrut. Toki laho ilme voikin olla tehokeino, joka toistuu ympäri jokaista kukkapenkkiä. Puisia reunusmateriaaleja pystyy helposti maalaamaan mieluisen värisiksi. Näin luodaan persoonallisuutta sekä uutta että huoliteltua ilmettä kukkapenkkiin. Luonnonläheisessä pihassa voi suosia lisäksi pajua ja kuorimatonta puuta. Etevin voi vaikka punoa pajusta reunuksen ja rakentaa siitä maisemaan sointuvia tukiaitoja.

Ruukkureunus herättää huomiota ja katseita puutarhassa. Se sopii erityisesti penkkiin, jossa kukinta on vaisua eikä tukea tarvita. Erikokoisia ja -värisiä ruukkuja voi asetella nurinpäin ja osan jättää oikeinpäin ja istuttaa niihin pieniä kesäkukkasia. Myös rikkinäisiä ruukkuja voi hyödyntää. Esimerkiksi vain ruukkujen pohjat reunustuksessa ovat kiinnostava yksityiskohta.

Muovisista vaihtoehdoista valmis nurmikon reunanauha on huokea ja nopea asentaa. Sekin pitää nurmikon oikealla alueella ilman, että se leviää kukkapenkkiin. Muovisten vaihtoehtojen kestävyydessä ja ulkonäössä on toki vielä kehitettävää.

Lue myös