Pihanhoidon muistilista keväälle

Teksti Eeva Ek

Muista vuosittain

o Lakaista kaikilta rakennetuilta tasaisilta ja kaltevilta pinnoilta lehdet ja neulaset pois.
o Tyhjentää rännit roskista.
o Pestä harjalla ja letkulla tai painepesurilla pihalaatat, kiveykset ja asfalttialueet, kalusteet, terassit, kaiteet, portaat, kasvihuone, jäteastiat, ulkovalaisimet, puupintaiset kylpytynnyrit. Ota huomioon, miten pestävä materiaali ja käytetty sideaine kestävät painetta. Käytä mahdollisuuksien mukaan mietoja ja biohajoavia pesuaineita. Pihkaan tarttuva lika ja kertyvä leväkasvusto sekä sammaleet vaativat erikoispesuaineita, joilla saa tarvittaessa pois hankalat öljy- ja bensiinitahratkin.
o Poistaa kiveysten saumoissa kasvavat rikkaruohot, heinät ja muut kasvinalut. Joko mekaanisesti tai myrkyttämällä.
o Huoltosuojata tarvittaessa tekstiilit, kalusteet ja jopa kivipinnat. Suoja-aineiden tehtävänä on ehkäistä lian imeytyminen ja tarttuminen materiaaleihin. Mitä huokoisemmasta pinnasta on kyse, sitä suurempi hyöty suojakäsittelystä on. Huoltosuojaus suojaa tekstiilejä myös sadeveden imeytymiseltä. Pikkukuuron jälkeen riittää veden ravistelu tyynyltä!
o Kaapia ja haravoida sora-alueet (estää maatuvan maa-aineksen kertymisen).

Muista tarvittaessa

(tilannetta seurattava)TuHoKu_2014

o Pestä harjalla ja letkulla tai painepesurilla pestävän materiaalin arkuus huomioiden katot ja rännit, seinät ja sokkelit, aidat, pehmusteet ja aurinkovarjon kangas (mikäli irrotettavissa), terassimarkiisi (muista noudattaa valmistajan antamia ohjeita).
o Uusintamaalata tai käsitellä puuöljyllä kalusteet, terassit, puupintaisten kylpytynnyreiden ulkopinnat, aidat kun niiden pinta tuntuu karhealta, eivätkä ne pesun jälkeen enää näytä hyviltä. Öljykäsitellyt pinnat joutuu uusintakäsittelemään yleensä vuosittain. Käsiteltävät kalusteet tulee mielellään pestä öljyämistä edeltävänä päivänä. Tarvittaessa vielä hiotaan ja käsitellään homeenestoaineella ennen öljyämistä/maalausta.
o Ilmata nurmikko.
o Lisätä maa-ainesta painaumakohtiin, ja mahdollisesti tehdä siemenpaikkoja.
o Tarkastaa pintavesien kerääjäkaivot ja muut kulut.

Lisää vinkkejä pihanhoitoon Tuunaa, hoida ja kunnosta -ekstrassa.

 

 

Lue myös