
Toimittanut Mira Halonen Asiantuntijana Juha Toikka
Huhtikuussa kylvetään hyötykasveista muun muassa kerä- ja lehtikaali, avomaatomaatti, kasvihuonekurkku, lehtiselleri, salaattifenkoli, basilika, timjami, ryytisalvia, maustemeirami. Koristekasveista muun muassa apinankukka, kesäleimu, kiinanasteri, samettikukka, tsinnia, tuoksupielus ja huhtikuun lopulla vielä tuoksuherne ja köynnöskrassi.
Kylvöt tehdään aina kylvöseokseen ja koulitaan taimimultaan. Molemmissa kasvualustoissa on oikea rakenne ja oikeat lannoitteet juuri siihen kasvuvaiheeseen.
Jos haluat varmistaa hyvän ja tasalaatuisen kylvömullan, valmista seos itse: Osta kahden eri valmistajan kylvömultaa ja yksi pussi kaktusmultaa ja sekoita ne yhteen eli 1/3 kutakin. Reiällinen kylvöastia täytetään seoksella ja tasoitetaan.
Valtaosa siemenistä itää hyvin normaalissa huoneenlämmössä, mutta sekin on hyvä tarkistaa siemenpussista tai kauppiaalta. Kylvösyvyys on myös tärkeä tieto, osa siemenistä kun peitetään ja osa taas itää vain peittämättä.
Kun astiaan ilmaantuu pieniä alkuja, se nostetaan valoon ikkunalle ja aloitetaan varovainen kastelu. Kaikille taimille valo on ensiarvoisen tärkeää. Kannattaa siis valita aurinkoinen paikka ja käyttää matalareunaisia kasvatusastioita, että valo tavoittaa taimet mahdollisimman hyvin. Kunnollisella kasvivalolla on aivan uskomaton vaikutus taimiin ja niiden hyvän napakkaan kasvuun.
Ne siemenet, jotka vaativat tätä pidemmän esikasvatuksen, on kylvetty jo maaliskuussa, ja taimien alut ovat nyt koulittavissa isompiin ruukkuihin. Koulimisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja tehdä se aina riittävän ajoissa, etteivät taimet suotta venähdä liian pitkiksi ja honteloiksi.
Koulinnassa pienet taimet nostetaan varovasti ja irrotellaan toisistaan. Ne istutetaan yksitellen esimerkiksi kynällä taimimultaan tehtyyn koloon niin, että sirkkalehdet jäävät juuri pinnalle. Näin jokaisella taimella on riittävästi tilaa tanakoitua.
