Luonnonmateriaalit kattauksessa

 

Kattauksen ilme muuttuu helposti jo pienillä asioilla. Kokosimme vinkkejä miten voit käyttää luonnonmateriaaleja apuna. Samalla virkistät aisteja ja poistat stressiä joulun odotuksesta.

Teksti Mira Halonen Kuvat valmistajat

PIKKUHAVU

Vihreää kattaukseen tuovat kuusen lisäksi muut ikivihreät kuten tuija, tuivio, kataja, mänty, pihta ja marjakuusi – minipuun tai vaikka vain oksan muodossa.

Pieni katkaistu havupuu kannattaa laittaa ensin kuumaan veteen, jossa se saa olla kunnes vesi on jäähtynyt. Näin puusta saa pois pihkan ja se imee paremmin raikasta vettä kun sijoitat sen maljakkoon.

Oksia löytää tuulisen päivän jälkeen metsäisen lenkkipolun varrelta. Oman pihan havukasveista voi hyvin leikata joulun alla alle 10 cm:n pätkiä. Eniten pihkaa vuotavat mänty, kuusi ja jalokuusi. Oksia löytää usein myös myynnistä torilta tai kukkakaupasta.

Oksan voi sitoa rennosti lautasliinaan nahkanauhalla. Seuraksi sopii kuusenkoriste tai suloinen lehtikuusen käpy.

SAMMALET JA JÄKÄLÄT

Sammalta ja jäkälää voi kerätä luonnosta lumipeitteen tuloon asti maanomistajan luvalla niin, ettei siitä jää pysyviä jälkiä tai aiheudu ympäristölle vahinkoa.

Jäkälä tulee kerätä kosteana, kuivana se murenee helposti. Kuivan jäkälän voi elvyttää kastelemalla, jolloin se kestää jälleen käsittelyä.

Molempia kannattaa keräämisen jälkeen säilyttää ulkotiloissa, jossa ne säilyvät kauniina jopa koko talven. Sammal kestää sisällä vihreänä enintään kuukauden. Suihkuttelu sumutuspullolla auttaa.

VIHREÄT LEIKKO-OKSAT

Sopivia kasveja kattauksen koristeluun voi kysellä kukkakaupoista. Tarjolla voi olla esim. ruskusta, sugipuuta, puksipuuta, mimosaa, pistaasia, murattia, daneeta ja vihreää marjakuismaa.

Suojaa oksat käärepaperilla hyvin kotimatkan ajaksi. Oksat pysyvät paketissa tuoreina noin vuorokauden ajan 10–15 asteessa. Tee tarvittaessa uudet imupinnat. Sijoita oksat lämpimään veteen odottamaan asettelua.

Vinkki! Leikkovihreät kestävät leikkokukkia pidempään trendikkäänä vihreänä kimppuna. Leikkaa pari kertaa viikossa uudet imupinnat ja vaihda raikas vesi. Myös leikkokukkavirkiste toimii!

KÄVYT

Maahan pudonneita käpyjä voi kerätä ilman lupaa. Kävyt olisi hyvä kerätä jo kesällä. Jos käpyjä kerää muulloin, ne täytyy kuivattaa ennen käyttöä, jotta niiden kosteus ei homehduta niitä. Kävyt voi kuivattaa esimerkiksi saunanlauteilla. Säilytä käpyjä kuivatuksen jälkeen sisätiloissa.

Vinkki! Malttamaton askartelija saa kosteat kävyt auki ja kuiviksi parissa tunnissa uunissa 50 asteessa.

Lue myös