Joulukinkku hiiligrillissä savustamalla

Ohje ja pääkuva HKScan Lisuke Weber

Pitkä savustusaika ja laadukkaat puuhiilet antavat kinkulle todella intensiivisen maun ja värin. Savustaminen ja grillaaminen sopivat hyvin niin pienille kuin suurillekin joulukinkuille, kunhan vain varmistat ensin kinkkusi mahtumisen grilliin. Grillaus kannattaa alusta asti suorittaa epäsuoralla hiilloksella, eli hiilet eivät ole suoraan kinkun alla. Näin kinkku ei pitkän kypsymisensä aikana pääse kuivumaan tai palamaan liian kovasta kuumuudesta.

Grillaaminen vaatii hieman vahtimista, sillä lämpötilaa on hyvä ajoittain seurata ja hiiliä lisäillä. Lämpötila on hyvä pitää melko maltillisena, noin 125 asteen paikkeilla, mutta grillauksen alkuvaiheessa lämpötila saa olla kovempikin. Savustuslastuja pidetään grillissä heti grillaamisen alusta asti, jolloin savun maku ehtii riittävästi tarttua joulukinkkuun. Savustuslastujakin kannattaa lisäillä grillaamisen kuluessa, riippuen toivotusta savustusasteesta.

Myös grillattu joulukinkku tarvitsee lihalämpömittarin onnistuakseen täydellisesti. Voit pitää ’vanhanaikaista’ mittaria kinkussa koko grillauksen ajan tai mitata kinkun sisälämpötilan pikamittarilla aina hiilten lisäämisen yhteydessä. Parhaimmillaan savustettu ja grillattu joulukinkku on ylikypsänä, eli sen sisälämpötilan on annettu nousta vähintään 85 asteeseen.

Punakaali-appelsiinisalaatti

½ punakaali< /br>
1 tl maustepippuria< /br>
2 laakerinlehteä< /br>
1 kanelitanko< /br>
1 dl omenasiiderietikkaa< /br>
5 dl seljanmarjamehua< /br>
1 luomuappelsiini< /br>
2 rkl sokeria maun mukaan< /br>
suolaa< /br>
1 rkl öljyä

1. Poista punakaalista uloimmat lehdet ja suikaloi se paksuiksi suikaleiksi. Viipaloi appelsiini paksuiksi viipaleiksi.< /br>
2. Valmistele grilli suoraa keskilämpöä varten. Aseta wokpannu tai pata ritilälle ja anna kuumeta 5–8 minuuttia.< /br>
3. Kuullota punakaali öljyssä. Lisää maustepippuri, laakerinlehdet, kaneli, omenasiideriviinietikka, seljanmarjamehu ja appelsiiniviipaleet, kun kaali on pehmennyt hieman. < /br>
4. Lisää hieman sokeria ja suolaa ja keitä seosta hiljalleen noin 1 tunti, kunnes kaali on pehmeää. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ja suolaa.

VINKIT talvigrillaukseen:Kovalla pakkasella kaasugrilli saattaa hyytyä, mutta hiilillä toimiva grilli ole kylmästä moksiskaan. Varaa grillin esilämmitykseen talvella hieman kesää enemmän aikaa – oikein kylmällä ruoanvalmistuskin voi kestää totuttua kauemmin. Kupu kannattaa ehdottomasti pitää kiinni lämmönhukan välttämiseksi.
Koska pimeä tulee aikaisin, kannattaa esivalmistelut tehdä mahdollisimman pitkälle sisätiloissa. Suosi isoja lihoja, jotka eivät vaadi ulkona koko ajan vahtimista, ja pukeudu lämpimästi. Ennemminkin on kyse siitä, miten pihakokki pärjää pakkasessa, kuin siitä, ettei grillissä kypsyisi ruoka.

 

Lue myös