DIY betoniallas istutuksille

Istutusallas_1

Näillä ohjeilla onnistut!

Teksti ja kuvat Suvi Tuokko Green Idea

 

  1. Ryhdy betonityöhön vain hyvällä säällä.

Lämpötilan tulisi pysytellä +5°C yläpuolella. Myös valua suorassa auringonpaisteessa tai voimakkaalla tuulella tulee välttää.

  1. Tee valumuotit tiiviiksi ja tukiranteiltaan kestäviksi.

Paikalleen valettavien istutusaltaiden valumuotit voi valmistaa esimerkiksi vesivanerista, jotka tuetaan tukirakenteilla tarpeeksi lujiksi, jotta ne kestävät betonimassan paineen.

Kookkaammissa paikalleen valetuissa istutusaltaissa betonia vahvistava raudoitus on välttämätön, jotta allas kestää istutusmultien ja kasteluvesien painon.

Tarkista ennen betonivalua, että muotit ovat puhtaat. Muista myös kastella muottien pinnat ennen valua, jotta ne eivät ime vettä betonista.

  1. Käytä valmiita betoniseoksia ja noudata suunnittelijan antamia ohjeita.

Varmista, että betoniseos on ominaisuuksiltaan sään ja pakkasenkestävää. Sekoita betonimassa koneellisesti, jotta kaikki osa-aineet sekoittuvat hyvin keskenään. Älä tee betonimassasta liian vetistä, koska se alentaa lujuutta ja lisää kutistumaa.

  1. Huolellinen jälkihoito auttaa onnistumaan.

Suojaa betonivalu esimerkiksi muovilla, jotta betonin pinta ei pääse kuivumaan liian nopeasti, sillä se saa betonin halkeilemaan. Betonia voidaan myös suihkutella vedellä ensimmäisinä päivinä. Erityisen tärkeää jälkihoito on tuulisella ja viileällä säällä, jolloin haihtuminen on runsasta.

Hyvissä olosuhteissa betoni saavuttaa noin 80 % lopullisesta lujuudestaan ensimmäisen viikon aikana, jonka jälkeen muotit voidaan purkaa. Muotin purkamisen ajankohdan määrää kuitenkin betonilaatu ja lämpöolosuhteet. Lopullinen lujuus saavutetaan yleensä noin neljässä viikossa. On kuitenkin hyvä muistaa, että viileällä säällä lujuuden kehittyminen hidastuu.

  1. Viimeistele istutusaltaat ennen kasvien istuttamista.

Valmis betonipinta on kaunis ja tasainen, mutta jos valussa on ilmennyt pieniä epätasaisuuksia, voi betonipintaa silotella vielä hiomalla.

Jos haluat, voit myös käsitellä altaan halutun sävyiseksi hengittävällä sokkelimaalilla. Altaan sisäpuoli on hyvä eristää patolevyllä, jotta betoni ei pääse keräämään kosteutta pintaansa.

Muita eristeitä altaan seinämiin ei kannata laittaa, sillä ne voivat hidastaa keväällä mullan sulamista ja näin ollen vaurioittaa altaan istutuksia.

Lue myös